Glasgow'da on binlerce kişi iklim için yürüdü

Glasgow'da on binlerce kişi iklim için yürüdü

.

A+A-

İklim aktivistleri, COP26'ya katılan liderleri harekete geçirmek için Glasgow'da, Londra'da, Belfast'ta ve daha birçok kentte eylem düzenledi. Eylemciler, gereken adımları süratle atmada başarısız olan dünya genelindeki hükümet liderlerini kınadı.

İklim aktivistleri, iklim değişikliğine dikkat çekmek ve İskoçya’nın Glasgow kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 26. Taraflar Toplantısı’nda (COP26) bulunan liderleri harekete geçirmek için dün (6 Kasım) yürüyüş düzenlendi.

İngiltere’nin başkenti Londra'daki yürüyüşe binlerce kişi katıldı. COP26'nın düzenlendiği Glasgow kentindeki yürüyüş ise çok daha büyüktü.

Emniyet kaynakları yürüyüşe kaç kişinin katıldığını açıklamasa da organizatörler katılımın 100 bin civarında olduğunu söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Birleşik Krallık genelinde 10'dan fazla kentte, dünya genelinde ise 300 civarı şehirde iklim değişikliğine karşı eylem çağrısıyla yürüyüş yapıldı.

Londra’daki yürüyüş

Londra'daki yürüyüşün son durağı olan Trafalgar Meydanı'nda Press Association'a konuşan 48 yaşındaki Volkan Aran liderlerin dünyayı daha fazla oyalamaması gerektiğini söyledi.

Dört yaşındaki kızıyla birlikte yürüyüşe katılan Aran, "Siyasetçilerin bize söyledikleriyle yaptıkları arasında büyük fark var" dedi.

Glasgow’daki yürüyüş

Yürüyüş sırasında "İklim devrimi olmazsa her şeyi kaybedeceğiz" pankartı tutan bir grup, kendilerini George V Köprüsü'ne zincirledi.

Polis, Scientist Rebellion (Bilim İnsanları İsyanı) adlı örgütten 21 kişiyi gözaltına almak için zincir kesme aletleri kullandı. Yürüyüşün son durağı olan Glasgow Green parkında konuşmacılar için bir sahne de kuruldu. Fakat sert rüzgarlar, sahnenin sökülmesine yol açtı.

* Fotoğraf: Greta Thunberg / Twitter

Kırmızı bayraklar, megafonlar ve “Kapitalizm gezegeni öldürüyor”, “İnsanlık için kırmızı alarm”, “En büyük kirleticileri durdurun”, “COP26, gözümüz üzerinizde”, “Öfkeliyim” yazılı pankartlar taşıyan, çoğunluğu gençlerden oluşan eylemciler, iklim krizinden sorumlu tuttukları büyük şirketlere tepkilerini dile getirdi. 

COP26 zirvesinin düzenlendiği mekanın sadece birkaç blok ötesindeki gösteride, hükümetlere, küresel ısınmaya neden olan fosil yakıtların kullanımını azaltmak için daha etkili harekete geçmeleri çağrısı yapıldı. Eylemciler, gereken adımları süratle atmada başarısız olan dünya genelindeki hükümet liderlerini kınadı.

“Sonrası konferansın kendisinden önemli”

Galler özerk bölgesinin başkenti Cardiff'te de çok sayıda kişi parlamento önünde bir araya geldi.

Yürüyüşün örgütleyicilerinden Clare James, "COP26'nın ihtiyaç duyduğumuz sonuçları getireceğini düşünmüyoruz. Bu yüzden herkesi bize katılarak gelecek nesiller için bir sistem değişikliği talep etmeye çağırıyoruz. Çünkü COP26 bittikten sonra yapılacaklar, konferansın kendisinden daha önemli" dedi.

Galler'de Swansea, Bangor, Llangollen ve Holyhead kentlerinde de benzer yürüyüşler düzenlendi. Kuzey İrlanda özerk bölgesinde ise en büyük yürüyüş başkent Belfast'taydı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.