FRANSA - Suriye’de Nusra Cephesi için savaşan Ezidi’ye 12 yıl hapis cezası

FRANSA - Suriye’de Nusra Cephesi için savaşan Ezidi’ye 12 yıl hapis cezası

.

A+A-

Paris Ağır Ceza Mahkemesi, aslen Ezidi olan Fransız vatandaşı Arthium Aloyan’ı 2015 yılında Suriye’de Nusra Cephesi saflarında savaşma ve “terör örgütüne üye olma” suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Savcılık, Aloyan’a (33) yönelik suçlamaların üst sınırının 30 yıl hapis olduğunu belirterek, hakkında 12 yıl hapis cezası talep etmişti.

Paris’te 8 Şubat günü görülen davada Baş Yargıç David Hill, Ağır Ceza Mahkemesi’nin kendisine isnat edilen suçla ilgili olarak Arthium Aloyan’ın suçlu olduğuna kanaat getirdiğini söyledi.

Baş Yargıç Hill, kararı okurken, “El Kaide bağlantılı ve sık sık radikal eylemler gerçekleştiren Nusra Cephesi örgütünün, özellikle Irak-Suriye bölgesinde vahşet ve saldırılar gerçekleştirerek kendini gösteren terör niteliğini belirtmekte fayda var” dedi.

Hill, soruşturma sonuçlarına göre Aloyan’ın “suç faaliyetleri yaygın olarak bilinen bir terör grubuna bilerek katılmak üzere Fransa’dan ayrılarak Suriye’ye kararlı bir şekilde gittiğini” vurguladı.

Aloyan ise, duruşma sırasında Nusra Cephesi saflarında savaştığını itiraf etti ancak bunun terörist bir örgüt olmadığını savundu.

Aloyan, “Nusra terör örgütü değildir. Bu bir Batı vizyonudur. Bir tiranla (Beşşar Esed) savaşmanın suç olduğunu düşünmüyorum.  Nusra askere karşı bir askerdi. Kadınları ve çocukları öldürmediler” dedi.

Ayrıca, “Suçlu değilim, kimseyi öldürmedim, kimseye şiddeti savunmadım” diyerek kendini savundu.

Ermenistan’da doğdu

Ermenistan'da doğan ve Sovyetler döneminde siyasi mülteci olan ebeveynleri ile Fransa'ya gelen Arthium Aloyan, ailesi ile birlikte Fransız vatandaşlığı aldı.

Hristiyan bir kadınla evlenen Aloyan, 2012 yılında Müslüman olmaya karar verdi. Aloyan, 2008 ve 2010 doğumlu iki çocuğunun annesi olan eşine haber vermeden 2015 yılında Türkiye üzerinden Suriye'ye gitti.

2016 Ağustos ayında Hatay’da yakalanan Aloyan, Türkiye’de yargılanarak 4 yıl 2 ay hapis yattıktan sonra 2019’da Fransa’ya sınır dışı edildi.

Aloyan Fransa’da “terör örgütüne üyelik ve saldırı hazırlığı yapma” suçlamasıyla tutuklandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.