FBI, New York Belediye Başkanı’nın Türkiye’den yasa dışı bağış alıp almadığını soruşturuyor

FBI, New York Belediye Başkanı’nın Türkiye’den yasa dışı bağış alıp almadığını soruşturuyor

.

A+A-

FBI, New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın seçim kampanyası sırasında Türkiye’den yasa dışı bağış alıp almadığını soruşturuyor. Adams’ın seçim kampanyası direktörünün evi arandı. Savcılık, Eric Adams’ın 2021’deki belediye başkanlığı seçimi kampanyası sırasında Manhattan Merkezli Türk inşaat şirketi KSK inşaat ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin sahibi Enver Yücel’in sahibi olduğu Washington’daki Bay Atlantic University’den para aldığını, bu bağışların Türkiye devletinin lobicilik çalışmalarının bir parçası olduğunu iddia ediyor.

New York Times’a göre, FBI, Adams’ın kampanya sorumlusu Suggs’ın evinde Perşembe günü sabah saatlerinde arama yaptı ve Suggs’ı sorguladı.

Eric Adams’ın 2021’deki belediye başkanlığı seçimi kampanyası sırasında yasadışı bağış almak suçlandığı Türk şirketler arasında Erden Arkan ve Selim Akyüz’ün sahip olduğu Manhattan Merkezli KSK inşaat şirketi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin sahibi Enver Yücel’in sahibi olduğu Washington’daki Bay Atlantic University de var.

Savcılar başkan Adams’ın bu iki şirket üzerinden lobicilik için Türk hükümetinden para alıp almadığını soruşturuyor.

Reuters’da konuşan Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nden bir sözcü iddialardan yeni haberdar olduğunu söyledi.

Eric Adams Washington’daki toplantılarını son anda iptal etti

Demokrat Partili New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın bugün hükümet yetkilileriyle göçmenler ve sığınma başvurusunda bulunanlar sebebiyle kentin yaşadığı barınma krizini görüşmek üzere başkent Washington’a gelmesi bekleniyordu. Ancak Adams’ın bu toplantıları son anda iptal ettiği belirtildi.

Soruşturma kapsamında evinde arama yapılan Suggs 2017 yılından bu yana Eric Adams için çalışıyordu. Suggs 2021 yılında Adams’ın başarılı seçim kampanyası sürecinde 18 milyon dolardan fazla bağış toplamayı başarmıştı.

Brianna Suggs’dan konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Eric Adams’ın seçim kampanyası sözcüsü kampanya avukatı Vito Pitta’nın açıklamasını paylaştı.

Pitta bu açıklamada Belediye Başkanı Adams’a soruşturma kapsamında ulaşılmadığını ve Adams’ın seçim kampanyasını her zaman en üst standartlara göre yürüttüğünü söyledi.

Savcılık Suggs’un evinde mali kayıtlar, belediye başkanının 2021 kampanyasına yapılan katkılarla ilgili belgeler; kampanyanın herhangi bir çalışanı, yetkilisi veya ortağı tarafından Türkiye’ye yapılan seyahatlerin kayıtları  ve Türk hükümetinin emriyle hareket eden kişiler de dahil olmak üzere kampanya ile Türkiye hükümeti arasındaki etkileşimlerle ilgili belgeleri aradı.

Müfettişler, 2014 yılında Washington, D.C.’de açılan Bay Atlantic Üniversitesi ile ilgili belgelere de ulaştı. Adams’ın okulun İstanbul’daki kardeş üniversitesi Bahçeşehir Üniversitesi’ni ziyaret ettiği, burada kendisine çeşitli sertifikalar verildiği ve adına bir burs programı oluşturulduğu tespit edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.