Ezidi kızlar 6 yıl sonra ailelerine kavuştu

Ezidi kızlar 6 yıl sonra ailelerine kavuştu

IŞİD’in 2014’te Şengal’den kaçırdığı Ezidi kızlar Ronya Feysel Miskin ve Leyla Murad Ebdo, 6 yıl sonra Duhok’a getirilerek ailelerine ulaştırıldı. Ezidi kızlar koronavirüs önlemleri kapsamında 14 gün boyunca karantinada tutulacak.

A+A-

Haber Merkezi -  Ronya Feysel Miskin ve Leyla Murad Ebdo, IŞİD tarafından Ağustos 2014’te Şengal’e düzenlenen saldırıda Dihola ve Til Seqeb köylerinden kaçırılmışlardı.

Ezidi kızlar, Demokratik Suriye Güçleri’nin Şubat 2019’da Suriye’nin Bağoz ilçesini kurtarması ile birlikte, IŞİD’li aileler ile Rojava’daki Hol Kampı’na götürülmüştü.

Rûdaw’a konuşan Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Hüseyin Kaidi, bir ay önce Ronya ile Leyla’nın Hol Kampı’nda olduğuna dair bilgi aldıklarını, yetkililerle temasa geçtikten sonra her ikisinin de Peşabur-Semelka sınır kapısından geri getirildiğini söyledi.  

Leyla’nın ninesi Gewrê İlyas, “6 yıldır umutla yolunu gözlüyorduk. Kaçırıldığında küçücüktü, başını yıkardık. Şimdi ise büyümüş. Geri geldiği için çok mutluyuz” dedi.

Ailelerine kavuşan Ezidi kızlar, koronavirüsü tedbirleri kapsamında Duhok’taki bir otelde 14 gün boyunca karantinada kalacak.

Ronya’nın babası Feysel Miskin, IŞİD tarafından kaçırılan ve akibeti hala bilinmeyen binlerce Ezididen biri. Ancak Ronya’nın annesi ile 5 kız kardeşi şu an Kanada’da yaşıyor. Ronya, karantinadan sonra ninesi Eyşan Süleyman’la birlikte kalacak.

Nine Eyşan Süleyman, “Döndüğü için çok mutluyum. Yanıma almak istedim ama kabul etmediler, 14 gün boyunca karantinada kalacak, sonra dönecek” dedi.

Ezidileri Kurtarma Ofisi verilerine göre, IŞİD mensupları Şengal ve köylerine saldırdıklarında 6 bin 417 Ezidi Kürdü kaçırdı. Şu ana kadar 3 bin 530 kişi kurtarıldı. Hala 2 bin 887 kişinin akibeti bilinmiyor.

Rudaw

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.