Ezidi katliamının üzerinden 5 yıl geçti

Ezidi katliamının üzerinden 5 yıl geçti

IŞİD, 5 yıl önce Şengal'e saldırarak yaklaşık 5000 Ezdi Kürdü katletti ve 200 bin Ezdi Kürt'ün mülteci olmasına sebeb oldu. Şengal katliamının üzerinden 5 yıl geçti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti 3 Ağustos tarihini ' Şengal Katliamı günü' olarak tanıdı.

A+A-

IŞİD, 5 yıl önce 03.08.2014'te Şengal'e saldırarak yaklaşık 5000 Ezdi Kürdü katletti ve yaklaşık 200 bin Ezdi Kürt'ün mülteci olmasına sebeb oldu. Şengal katliamının üzerinden 5 yıl geçti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti 3 Ağustos tarihini ' Şengal Katliamı günü' olarak tanıdı.

IŞİD'in Şengal'e saldırmasındaki asıl hedef, giderek güçlenen ve bağımsızlık yolunda emin adımlarla yürüyen Kürdistan Bölgesine, bazı düşman devletlerin de yardımıyla darbe vurmaktı. Bu bağlamda, Kürdistan Bölgesinde'ki kazanımları hedef alan devletlerinde yardımıyla IŞİD 03.08.2014'te Şengal'e saldırarak, 5000'e yakın Ezdi Kürdü katletti ve kaçırdı. Bunun yanısıra yaklaşık 200 bin Ezdi Kürt yerlerinden yurtlarından kaçmak zorunda kaldı ve Kürdistan Bölgesi ile Kuzey Kürdistan'da oluşturulan kamplarda mültecilik durumuna düştüler.

Musul'u düşürdükten ve güçlü Amerikan silahlarına sahip olduktan sonra IŞİD, yönünü Kürdistan Bölgesine çevirdi ve saldırılarını yoğunlaştırdı. Musul'u işgal ettikten sonra IŞİD, Şengal'e yakın Rebîa, Wankê, Sinûnê, Zûmarê gibi yerlere Arap destekçileri sayesinde rahatlıkla yerleşti. Ve sonraki adım olarak Şengal'e saldırarak, Ezdi Kürtler'e karşı bir katliam gerçekleştirdi.

Başkan Mesud Barzani, Şengal katliamından ve IŞİD'in Şengal'i ele geçirmesinden sonra, Şengal halkına verdiği sözde, en kısa sürede IŞİD'in Şengal'den çıkartılacağını duyurdu. Peşmerge Güçleri Başkomutan Başkan Barzani komutasında IŞİD'e karşı yaklaşık 700 KM'lik bir cephede kahramanca savaşarak, IŞİD efsanesini yerle bir etti. IŞİD'e en büyük darbe 12 Kasım 2015'te gerçekleşen Şengal operasyonu ile vuruldu.

Başkomutan Barzanî komutasında Peşmerge Güçleri başlattıkları Şengal operasyonu ile bir kaç saatte IŞİD'i, Şengal ve çevresinden çıkartmayı başardılar. Peşmerge Güçleri Şengalle birlikte, IŞİD'i, Zummar, Wankê, Rebîa, Sinûnê ve Şengal dağından da püskürttüler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.