Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti Almanya basınında: 'İçeride baskıcı, dışarıda fırsatçı'

Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti Almanya basınında: 'İçeride baskıcı, dışarıda fırsatçı'

.

A+A-

Yunus Ülger

Almanya basını, Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretini iç politikada seçim yatırımı olarak nitelendirdi. Yorumlarda, Türkiye'nin Rusya ile ekonomik ilişkilerinin gelişmesinin Batı'yı rahatsız ettiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birlikte Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesi, Almanya basınında geniş haber ve yorumlarla yer aldı.

Yorumlarda, "Erdoğan'ın yine kendini savaşı bitirmeye çalışan arabulucu olarak sunduğu, ama asıl amacının iç politikaya yönelik seçim yatırımı ve Türkiye için ekonomik çıkar sağlamak olduğu" ileri sürüldü. Erdoğan ve Türkiye Dışişleri'nin söz konusu ziyareti, Rusya ile Ukrayna arasında savaşı bitirme girişimi olarak sunmalarını karşın, bunun olanaksız olduğu, Putin'in şu anda böyle bir niyetinin olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

'HER TARAFA AÇIK DIŞ POLİTİKA'

Almanya'nın önemli haber kanallarından n-tv'de Erdoğan'ın ziyaretini değerlendiren siyaset bilimci Prof. Thomas Jaeger, Erdoğan'ın her tarafa açık esnek bir dış politika izlediğini söyledi. Prof. Jaeger, diyalog kanallarının açık kalması açısından Erdoğan'ın ziyaretini önemli olduğunu, ancak bu ziyaretin seçim için bir girişim olduğunu ileri sürdü. Türkiye ekonomisinin kötü durumunu hatırlatarak, Erdoğan'ın dış politikada atılımlar yaparak seçimi kazanmak istediğini söyledi.

'ERDOĞAN'IN İŞ SEYAHATİ'

Die Zeit gazetesi, Ukrayna ziyaretini “iş seyahati” olarak niteleyerek, Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna ile bağlantısı olmasının, “çifte ajan” tanımına girebileceğini yazdı. Erdoğan'ı, "içeride baskıcı, dışarıda fırsatçı" olarak niteleyen gazete, "savaşın Erdoğan'ın işine gelmediğini, ancak Rusya ile de bağlantısını koparmak istemediğini" hatırlattı.Türkiye'nin Batı ile de bağını koparmak istemediğini yazan die Zeit, “Erdoğan yönetiminde Türkiye, nereye ait olduğuna karar veremiyor” değerlendirmesi yaptı.

'ERDOĞAN, EN SEVDİĞİ ROLÜNDE'

Berlin'de yayımlanan sol eğilimli Taz gazetesi, Erdoğan'ın Ukrayna ziyaret haberini, “Erdoğan, en sevdiği rolünde” başlığı yayınladı. Bu başlıkla Erdoğan'ın başından beri savaşı bitirme girişimlerine gönderme yapan Taz da ziyareti seçim yatırımı olarak değerlendirdi.

Türkiye'nin İsrail ile karşılıklı büyükelçi atayarak ilişkilerini normalleştirdiğini hatırlatan gazete, Suriye ile de yumuşama sürecine girildiğini yazdı. Bütün bu girişimleri, Erdoğan'ın seçimi kazanmaya yönelik yatırımları olarak niteledi.

'SAVAŞI BİTİRMEYE YÖNELİK BİR GİRİŞİM DEĞİL'

Frankfurter Rundschau gazetesi, Türk tarafının sunduğu gibi ziyaretin savaşı bitirmeye yönelik diplomatik bir girişim olmadığını yazdı. Putin'in olmadığı bir buluşmada bunun mümkün olamayacağını, ayrıca Putin'in Ukrayna'yı kendini bağlamak istediğini, savaşı yakın bir zamanda bitirmek gibi bir niyetinin olmadığını yazdı. Bununla birlikte, ziyaretin diyalog kanallarının açık kalması ve savaştan çıkış arayışlarının sürmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, bu ziyaretin Putin'in diplomasi yoluyla savaşı bitirmeye niyeti olmadığını da gösterdiğini ileri sürdü.

'ERDOĞAN'IN SALINCAK DIŞ POLİTİKASI'

Muhafazakar die Welt gazetesi, Erdoğan'ın Batı ile Doğu arasında “salıncak” dış politika yürüttüğünü ileri sürerek, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının bu politikayı “mükemmelleştirmek” için çok iyi bir fırsat olduğu tespitini yaptı.

Erdoğan'ın herkese açık olduğunu, dahası “sadakatsızlık” suçlamasını bile kabul ettiğini, Rusya'ya yaptırımlara katılmayarak büyük kazançlar elde ettiğini ileri sürdü. Gazete, Erdoğan'ı kastederek, “Boğazın Bukelamun'u, aynı zamanda Moskova ve Kiev arasında önemli tahıl ihracatı uzlaşması sağlayabildi” yorumunu yaptı.

Gazete, "Erdoğan'ın büyük olasılıkla seçimi öne alacağı, bu bağlamda BM Genel Sekreteri Antonios Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile birlikte 'sahne almanın' çok işine geldiği" yorumunda bulundu.

Kaynak: DUVAR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.