Erdoğan hedef gösterdi: Sokak hayvanları toplatılıyor

Erdoğan hedef gösterdi: Sokak hayvanları toplatılıyor

.

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belediyelerin sokak köpeklerini toplaması için yaptığı çağrının ardından harekete geçen belediye ekipleri pek çok kentte sokak köpeği "avına" çıktı. Hayvanlar işkenceyle toplanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum” açıklamasının ardından sokakta yaşayan köpeklerin toplatıldığına görüntüler sosyal medyada paylaşılmaya başlandı.

 

 

Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan, Cumhurbaşkanının çağrısının ardından Bağcılar’da parklarda uyuyan köpeklerin toplandığını söyleyerek, “Belediye işçilerinin arkasından kendi istekleriyle arabaya binen masum köpekleri alıyorlar” dedi.

Hayvan severler 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu’nun 6. maddesine dikkati çekerek, sokak hayvanlarını toplayan belediyelerin suç işlemiş olacağını söylüyor. Sokak hayvanlarının barınaklara kapatılmasının bir çözüm olmayacağını belirten hayvan severler, Türkiye’deki hayvan barınaklarının durumunun da iç açıcı olmadığının da altını çizdi.

Ankara Barosundan hayvanlara destek

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi de Cumhurbaşkanı ve tüm belediyelere çağrıda bulunarak, “Kanunen Sokaklar Hayvanların Yaşam Alanıdır” dedi.

 

Öte yandan, bazı belediyeler de yaptıkları açıklamalarda sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili uygulamalarda hiçbir değişiklik olmayacağına vurgu yaptı. O belediyelerden bazıları şöyle:

  • Karşıyaka Belediyesi
  • Borçka Belediyesi
  • Sarıyer Belediyesi
  • Beylikdüzü Belediyesi
  • Ataşehir Belediyesi
  • Şişli Belediyesi

Hayvanlara işkence

Bunların yanında, söz konusu açıklamalar sonrası hayvanlara şiddet görüntüleri de paylaşıldı. Zonguldak’ta sokakta yaşayan bir köpek gözleri dağlanmış şekilde bulundu.

 

Şikayette bulunun

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), sokakta yaşayan hayvanları koruyabilmek adına alınacak önlemler, toplama gerçekleştirilmesi durumunda izlenecek adımlarla ilgili bilgiler yayımladı:

“Öncelikle çağrımız herkesin sokağında, mahallesinde yaşayan hayvanların çevreden hangi bölge olduğunun da anlaşılacağı bir şekilde fotoğraflarını çekmesi veya video kaydı alması.

“Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca hayvanların tedavi bahanesiyle götürülmesi halinde dahi tedavileri sona erdikten sonra geri getirilmesi konusunda ısrarcı olun. Hukuka aykırı toplama işlemi gerçekleştiren görevliler hakkında şikayette bulunun.”

İmza kampanyası

Sokak hayvanlarının işkenceyle toplanıp bakımsızlıktan öldükleri barınaklara terk edilmesine karşı hayvan severler change.org’da da bir imza kampanyası başlattı:

“Sokak hayvanları özgürce insanlarla yaşamaya devam etmeli, onlar bizim rengimiz kültürümüz, koruyucumuz. İnsanların en iyi dostu. Onları barınağa hapsedemezsiniz ki. 

 

“BARINAK koşulları Türkiye genelinde içler acısı durumda iken bu söz konusu olamaz. Sokaklar onların, dünya onların, biz insanların olduğu kadar onlar da adil yaşamayı davranılmayı yasal haklarının olmasını hak ediyor.

“Onlar insanlığa emanet, özgürlüklerini elinden almayın. Sev, besle, yaşat kısırlaştır. Onlar yalnız değil, en masum olanlar onlar bunu unutmayın. Onların yanında olmalıyız. Lütfen kampanyayı imzalayarak paylaşarak onların sesi olalım.”

Bianet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.