Erbil’de Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katıldığı toplantıda “Kürdistan” krizi

Erbil’de Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katıldığı toplantıda “Kürdistan” krizi

Erbil’de Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katıldığı toplantıda “Kürdistan” krizi – Barzani: “Burada iş yapıyorsunuz, buranın adını söylemekten kaçınıyorsunuz”

A+A-

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) merkezi Erbil’de düzenlenen ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da bir heyet ile katıldığı toplantıda, “Kürdistan” ismi krizinin yaşandığı ve bu nedenle toplantının gergin geçtiği ortaya çıktı. Toplantıda söz alan Türkiyeli iş insanlarının sorunlarını anlatıp çözüm istedikleri IKBY Başbakanı Mesrur Barzani“Siz burada iş yapıyorsunuz ama Irak Anayasası’nda yer alan ‘Kürdistan’ ifadesini kullanmaktan çekiniyorsunuz. Bu doğru bir tutum değildir” dedi. Barzani’nin sözlerine kimse yanıt vermezken, bu nedenle toplantının gergin geçtiği öğrenildi.

“Türkiye-Kürdistan ekonomik forumu”, “Ekonomik değerlendirme” oldu

Medyascope muhabiri Ferit Aslan’ın IKBY ve toplantıya katılan kaynaklardan aldığı bilgiye göre, 26 Eylül’de Erbil’de düzenlenen toplantıda önce isim krizi yaşandı. IKBY, toplantının adının “Türkiye-Kürdistan Ekonomik Forumu” olmasını istedi. Türkiye tarafı ise bunu kabul etmeyip, “Türkiye-Irak Ekonomik Forumu” olmasını talep etti. İsim konusunda her iki taraf anlaşmayınca toplantının ismi “Ekonomik Değerlendirme Toplantısı” olarak belirlendi. Basına kapalı olarak yapılan ve Başbakan Mesrur Barzani, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye’den giden çok sayıda iş insanının katıldığı toplantıya bazı Kürt iş insanları isim krizinden dolayı protesto amacıyla katılmadı.

“Kürdistan” sözü krizi toplantıdaki konuşmalara da yansıdı

Toplantıda, söz alan ve Erbil ile Süleymaniye kentlerinde yatırımı olan iş insanları, Başbakan Mesrur Barzani’den çözüm için yardım talebinde bulundu. Barzani, İş insanlarının bölgeden söz ederken “Kuzey Irak” ifadesini kullanmalarına tepki gösterdi. Türkiye’den iş insanlarının yıllardır Irak Kürdistan bölgesinde iş yaptıklarını ancak bölgenin adını söylemekten kaçındıklarını belirten Barzani, “Irak Anayasası’nda yer alan ‘Kürdistan’ ifadesini kullanmaktan çekinmelerine bir anlam veremiyoruz. Benden sorunların çözümü için destek istiyorsunuz ama buranın adını bile söylemekten imtina ediyorsunuz. Böyle davranarak sorunları nasıl çözeceğiz” dedi. Barzani’nin tepkisine hiçbir yanıt verilmezken, toplantının bu nedenle gergin geçtiği öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.