ENKS'den Suriye muhalefetine Efrîn, Serêkaniyê, Giri Sipî çağrısı

ENKS'den Suriye muhalefetine Efrîn, Serêkaniyê, Giri Sipî çağrısı

.

A+A-

ENKS, SMDK’dan Efrîn, Serê Kaniyê ve Girê Sipî’deki hak ihlallerini durdurması ve aralarında bu konuda imzalanan anlaşmaya bağlı kalmaları çağrısında bulundu.

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi(ENKS),  13 Ağustos’ta Qamişlo’da düzenlediği toplantı ardından yazılı bir açıklama yayımladı.

Bir nüshasının BasNews’e ulaştığı açıklamada ENKS, uluslararası topluma Suriye krizine bir an önce bir çözüm bulunması ve rejime uluslararası anlaşmalara bağlı kalması için baskı uygulaması çağrısı yaptı.

Açıklamada Suriye Muhalefeti Demokratik Koalisyonu(SMDK) tüm tarafları  ile ilişkilerin devam ettiği vurgulanarak, Suriye’nin geleceği için muhalefetin tüm bileşenlerinin Riyad-2 toplantısında yazılacak yeni anayasada Kürtlerin ve diğer bileşenlerin haklarının garanti altına alındığı kararları bağlı olunması çağrısı yapıldı.

ENKS toplantı sonrası yayımladığı açıklamada ayrıca Efrîn, Serê Kaniyê ve Girê Sipî’deki hak ihlallerini değerlendirildiğini ve bu yerlerde göçmenlerin yeniden evlerine dönebilmesi için, silahlı grupların hak ihlallerinin durdurulması, normalleşmenin sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı

ENKS açıklamasında SMDK’den  Efrîn, Serê Kaniyê ve Girê Sipî’deki hak ihlallerinin önüne geçilmesi, göçmenlerin evlerine dönmesi konusunda yapılan anlaşmaya uyma çağrısı yaptı.

Rojava'da Ulusal Birlik Partisi’yle (PYNK) aralarındaki Kürt diyaloğuna da değinen ENKS, açıklamasında, böyle bir süreçte Kürt birliğinin önemine ve başarılı müzakerelerin gerekliliğine vurgu yaptı.

ENKS ayrıca, Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) Kürt diyaloğu karşısındaki eylem ve ihlallerini durdurması ve tüm tutukluları serbest bırakma çağrısında bulundu.

Açıklamada ABD ve Demokratik Suriye Güçleri’ne (HSD) müzakerelerin yeniden başlaması için gerekli çalışmaları yapmaları istendi.

ENKS son olarak, PYD liderleri ve HSD komutanlarının Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğine, yasalarına ve vatandaşlarının güvenliğine saygı duymaları gerektiğine vurgu yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.