ENKS’den “birlik görüşmelerine” ilişkin açıklama!

ENKS’den “birlik görüşmelerine” ilişkin açıklama!

.

A+A-

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi(ENKS), Demokratik Birlik Partisi(PYD) ile bir süredir askıya alınan birlik görüşmeleri hakkında önemli bir açıklamada bulundu.

ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşid, PYD ve Rojava’daki PKK’nin üst düzey yetkililerinin Peşmerge’ye yönelik hakaretleri nedeniyle “Birlik görüşmelerini durduklarını” açıkladı.

Görüşmelerin gerçekleşmesi için, ABD’nin PYD saldırganlığına sınır getirmesi gerektiğine dikkat çeken Reşid, PYD’nin müzakere heyetine başkanlık eden Aldar Xelil’in Rojava Peşmergelerine hakaret ettiğini, ENKS üyelerine karşı saldırgan bir tutum içerisinde olduğunu iddia etti.

“ENKS’nin İlçe Başkanı tutuklandı”

Reşid, “Aldar Xelil’in bu olumsuz tutumu görüşmelerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi önünde engeldir” dedi.

Newaf Reşîd, ayrıca bu dönemde ENKS üyelerine karşı baskıların arttığını, PYD’ye bağlı asayiş güçlerinin ENKS’nin Çilaxa İlçe Başkanı Ebdulxefar Mihamed’i tutukladığını hatırlattı.

“PYD söz vermişti”

PYD’nin daha önce Duhok ve Erbil’deki anlaşmalara bağlı kalacaklarına dair söz verdiğini anımsatan Reşid, “Ancak şuana kadar bu yönde bir adım atılmış değil” dedi.

“Birlik müzakereleri başarıya ulaşmazsa Rojava halkı bir kez daha umutsuzluğa kapılacaktır” uyarısında bulunan Reşid “Çünkü birlik sağlanmadan, Rojava halkının hiçbir sorununu çözemeyiz ve haklarını garanti altına alamayız” şeklinde konuştu.

“Müzakerelerin ne zaman başlayacağı hakkında kesin bir bilgi yok”

ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi açıklamasının devamında birlik görüşmelerinin müzakere takvimine ilişkin kesin bir bilginin mevcut olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcı Vekili Joey Hood, Suriye Özel Temsilci Vekili Aimee Cutrona, Suriye Temsilci Yardımcısı David Brownstein, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Irak ve Suriye Direktörü Zehra Bell’in de dahil olduğu üst düzey ABD heyeti, 16-17 Mayıs’ta Rojava'da Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Suriye Demokratik Meclisi (MSD) , ENKS ve Rakka’daki aşiret temsilcileriyle görüşmüştü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.