ENKS, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Hood ile görüştü

ENKS, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Hood ile görüştü

.

A+A-

ENKS Başkanlık Divanı, ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bakan Yardımcısı Joey Hood ve Suriye meselesi ile ilgili yetkililerle online bir görüşme gerçekleştirdi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 7 Eylül günü “ABD tarafının isteği üzerine” gerçekleştirilen görüşmede, Kürt taraflar arasındaki diyalog meselesi ve Suriye krizinin siyasi çözümü gibi konular ele alındı.

Görüşmede Hood, ABD'nin Suriye krizinin 2254 sayılı Birleşmiş Milletler karar uyarınca siyasi çözümünü ENKS ile PYNK arasındaki müzakerelere verdiği desteği yineledi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Hood ayrıca, Rojava’da Kürt partiler arasında bir süredir tıkanan müzakerelerin önündeki engellerin ve ENKS’ye karşı işlenen ihlallerin giderilmesi için çalışacakları sözü verdi.

Görüşmede ENKS Başkanlığı da Konseyin her alanda alanda işbirliğine hazır olduğunu ve Kürtler arasında birliğe verdiği önemi dile getirerek, ABD'nin tavrından ötürü teşekkürlerini iletti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri taraflar arasında bu tür toplantıların gelecekte de devam etmesinin önemine vurgu yaptı.

Rojava’da Kürt taraflar arasındaki müzakereler durmuş durumda

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin girişimi ile Rojava’da Kürt partileri arasında 20 Nisan 2020’de başlayan müzakereler yaklaşık bir yıldır durmuş vaziyette.

Kürdistan Bölgesi hükumeti ve Fransa da destek verdiği müzakarelerde 16 Haziran 2020'de taraflar arasında siyasi görüş birliği ve uzlaşıya varıldığı açıklanmıştı.

Açıklamada, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Danışmanı William Roebuck da hazır bulunmuştu.

Bunun sonucunda Ekim 2014 tarihli Duhok Anlaşması’nın bu uzlaşıya temel alınmasında karar kılındı. Siyasi konularda yaşanan uzlaşının ardından taraflar 32 kişilik bir siyasi yönetim oluşturulmasına karar verdi ancak 2020 sonlarında Kürtler arası diyalog durduruldu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı David Brownstein, ENKS yetkilileri ile online bir toplantıda bir araya gelmiş ve konu takrar gündeme gelmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.