DTSO Başkanı: Kürt sorununun çözümü için güçlü bir ittifak oluşturulmalı

DTSO Başkanı: Kürt sorununun çözümü için güçlü bir ittifak oluşturulmalı

.

A+A-

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Türkiye içerisinde Kürt sorununun çözümü; siyasette, Kürt dilinin gelişiminde, kültüründe yol alma konusunda güçlü bir ittifak oluşturulmalı” dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi’nden (TDK-Tevger) oluşan heyeti kabul etti.

K24’e konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya hem söz konusu ziyareti hem de gündeme ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

“Dünya örnekleri de bize göstermiştir ki siyasi çözümlerde iş dünyasının, iş çevrelerinin, sendikaların çözümde yer alması çok büyük önem arz ediyor” diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güney Afrika buna en güzel örnektir. Onun için Kürt sorununun çözümünde de yeniden iş camiasının da bu sürecin çözümüyle ilgili rol alması lazım. Bugünkü ortama baktığımızda bir Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı var. Bu iki ittifakın nüanslarına baktığımızda aslında Kürtleri dışlayan bir ittifak olduğunu görebiliyoruz. Bugün Cumhur İttifakı’nın da davet ettiği, birlikte hareket etmek istedikleri birçoğunun mecliste bir temsiliyeti yok. Sadece birer siyasi partiler. Millet İttifakı’na baktığınızda da aynı şeyi görebiliyorsunuz.”

“Bir Araya Gelen Partilerin Kürtlerle İlgili Doğru Bağı Yok”

Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen altı partinin toplantısını eleştiren Mehmet Kaya, “Altı partili birlikteliğin bir üyesinin hiç milletvekili yok, sadece bir siyasi partidir. Ama temel özellikleri var; maalesef hiçbirinin Kürtlerle ilgili doğru bağı yok” dedi.

Ayrıca Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın Kürtleri dışlayan ittifaklar olduğunu vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

“Bunlar HDP’yi dışlayan bir ittifak değildir. Çünkü Kürtleri temsil eden tek başına HDP değildir; PAK’tır, PSK’sidir, birçok Kürt partisi daha vardır. Türkiye’de bunları dışlayan iki ittifak oluşurken, Kürt siyasi partilerinin ve sivil yapılarının da güçlü bir ittifak oluşturması gerekiyor. Bu anlamda çok önemlidir. Bu bir seçim ittifakı değil; Kürtlerin yaşadığı her ülkede yaratacakları ve birliktelik oluşturacakları bir ittifak değil; bu, tamamen Türkiye içerisinde Kürt sorununun çözümü, siyasette, Kürt dilinin gelişiminde, kültüründe yol alma konusunda güçlü ittifaklar oluşturulmalı. Ayrılmaz, parçalanmaz ve temel taleplerin ortaklaştığı bir ittifak oluşturulmalı.”

“Kürtleri Bir Arada Tutacak Bir İttifaka Dönüşmeli”

Oluşturulacak ittifakta sadece siyasi tarafların değil, sivil toplumun ve iş camiasının destek ve görüşlerinin olması gerektiğini söyleyen Mehmet Kaya, “Öyle olmalı ki bu gerçekten Kürtleri bir arada tutacak ittifaka dönüşebilsin. Yoksa siyasi dönemlerde adaylar belirleme üzerinden yapılan ittifakların süreç içerisinde yeniden ittifak oluşumunu engelleyecek kadar kirlendiğini görebiliyoruz. Onun için bu tür ittifakları sürdürülebilir hale getirip, topluma mal etmek lazım” şeklinde konuştu.

“Gelecek İttifakların Oluşmasının Engellenmemesi Lazım”

Kaya, “Yapılamıyorsa, doğru bir alanda tutup, gelecek ittifakların oluşmasını engellememek lazım” diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye’de yapılacak bir ittifakın Suriye’deki çözüme, Güney Kürdistan Bölgesi’ndeki çatışmaların bitmesine de çok önemli katkı sunacaktır. Biz bu anlamda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu tür ittifakların içinde, yanında, arkasında üçüncü göz olarak olacağımızı kendilerine beyan ettik. Bu ittifakın geliştirilerek oluşturulmasının önemli olduğunu söyledik.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.