Diyarbakır’da 400 medikal firması iflasın eşiğinde

Diyarbakır’da 400 medikal firması iflasın eşiğinde

Diyarbakır’da faaliyet yürüten 400 medikal firmasının alacaklarını temin edemedikleri için iflasın eşiğine sürüklendiğini açıklayan DTSO, halk sağlığının tehdit altında olduğuna dikkati çekerek, alacakların ödenmesi çağrısı yaptı.

A+A-

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), bölgede kamu ve özel hastanelere tıbbi malzeme tedarik eden 400 medikal firmasının alacaklarını temin edemedikleri için iflasın eşiğine geldiğini açıkladı. DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya imzalı açıklamada, yaklaşık bin kişi kişiye istihdam sağlayan ve bölgenin tümüne tıbbi malzeme temin eden 400 medikal firmasının, 2019 yılına ait 100 milyon TL’yi aşan alacaklarının, kamu hastaneleri tarafından ödenmemesinden kaynaklı iflasın eşiğine sürüklendiği belirtildi.

‘HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA’ 

Bu durumun kabul edilebilir olmadığı belirtilen açıklamada, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nden 3 yıl, kamu hastanelerinden 15 aydır alacaklarını alamayan medikal firmalarının, hastanelerin ihtiyacı olan malzemeleri temin etmekte zorlandığı aktarıldı. Açıklamada, pandemi ile birlikte sağlık sorunlarının giderek ağırlaştığı bir dönemde, medikal firmalarının alacaklarının ödenmemesi nedeniyle halk sağlığının büyük bir riskle karşı karşıya kalacağı vurgulandı. 

‘FİRMALARIN ALACAKLARI ÖDENSİN’ 

Firmaların alacaklarını temin edememesinden kaynaklı kredi borçlarını ödeyemediği belirtilen açıklamada, "Sonuç itibariyle; medikal firmalarımız bankalara olan kredi borçlarını ödeyemedikleri gibi, artık yeni kredi temininde de zorlanmaya başlamışlardır. Ayrıca çeklerini ödeyemez duruma geldikleri için tedarikçilerinden yeni mal ve hizmet alamaz duruma gelmiş bulunmaktadırlar. Bankalar medikal firmalarının içinde bulundukları mali durumu ve kamu ödemeleri geç yaptığını gerekçe göstererek, firmalara yeni kredi kullandırmamaktadırlar. Kamu ve üniversite hastaneleri tedarikçi medikal firmalarının alacaklarını ödemedikleri takdirde, yakın bir zamanda firmalar mal ve hizmet temin edemez duruma düşeceklerdir. Bu da hastanelerin hizmetlerinde aksamalara dolayısıyla halk sağlığının tehlike altına girmesine neden olacaktır. Gerek medikal firmalarının krize sürüklenmesini önlemek, gerekse de halk sağlığını korumak ve sağlık hizmetlerinin sürekliliğini sağlamak açısından tedarikçi firma alacaklarının acilen ödemesi konusunda ilgilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz” denildi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.