DİERG: Yaşayan Diller ve Lehçeler için Okul Yönetimlerine Çağrı

DİERG: Yaşayan Diller ve Lehçeler için Okul Yönetimlerine Çağrı

.

A+A-

İlkokulların 4 ve ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarında seçmeli ders tercih süresi 7 Şubat pazartesi sona erecektir. Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin seçmeli derslerini okul yönetimince belirleme’ olanağı vermiştir.

Diyarbakır Eğitimi izleme ve Reform Girişimi (DİERG), seçmeli ders tercihinde bulunmayan öğrenciler için okul yönetimlerinden Yaşayan Diller ve Lehçeler kapsamında öğrencinin öncelikle anadiline ve/veya babadiline uygun dersi belirlemesini önermektedir. Eğer tüm öğrencilerin anadili ve/veya babadili Türkçe ise yine Yaşayan Diller ve Lehçeler kapsamındaki bir dersi belirlemesini önermektedir. Bu belirleme ile öğrencilerin sadece bir başka yaşayan dildeki alfabeyi, selamlaşmayı, sayıları, kendini tanıtmayı öğrenmiş olmayacak; aynı zamanda Türkçe dışındaki anadillerinin de farkına varacak ve bu farklılıkların günlük yaşantıda görünür olmasına yardımcı olma şansını elde edecektir.

Okul yönetimleri inisiyatif alarak seçmeli dersi belirleme hakkını Yaşayan Diller ve Lehçe derslerinden biri için kullandıkları takdirde ile Lazca, Çerkesçe, Adıgece gibi dillerin ve Kürdce dilinin Zazaca lehçesinin ölüşünü geciktirebilecektir.

Yaşayan Diller ve Lehçeler kapsamındaki 2 saatlik derslerin zorunlu hale gelmesine verilecek her moral, destek ve somut katkı kıymetlidir.

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.