DİERG: Kürt dili gelişmekte ve güçlenmekte

DİERG: Kürt dili gelişmekte ve güçlenmekte

DİERG, Kürt Dili Bayramı’nı kutlayarak, “Kürt dili gün geçtikçe gelişmekte ve güçlenmektedir. Anadili bir çocuğun annesi ile duygusal bağ kurması ve kendini güvende hissetmesi için önemlidir.” açıklamasında bulundu.

A+A-

Haber Merkezi - Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Kürt Dili Bayramı’nı kutlayarak, “Kürt dili gün geçtikçe gelişmekte ve güçlenmektedir. Anadili bir çocuğun annesi ile duygusal bağ kurması ve kendini güvende hissetmesi için önemlidir. Evlerin içinde çocuklarımızın en az iki dilli yetişmesi desteklenmelidir” açıklamasında bulundu.

DİERG tarafından yapılan açıklamada, “Kürt dili gün geçtikçe gelişmekte ve güçlenmektedir. Anadili bir çocuğun annesi ile duygusal bağ kurması ve kendini güvende hissetmesi için önemlidir. Evlerin içinde çocuklarımızın en az iki dilli yetişmesi desteklenmelidir” denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’deki Kürtçe (Kurmanci ve Kırmancki) konuşucuları Türkçeyi de bilişsel dil düzeneklerinde harmanlayarak iletişim güçlerini hala çok daha iyi seviyelere çıkarmaktadır. Bu sadece iletişim boyutunda değil, farklı bilişsel eylemlerde de konuşucuların yetkinliklerini artırmaktadır. Yani zihnimizdeki dil sayısı başarı ve mutluluğun keşfinde yeni ve farklı yolların oluşumuyla eşdeğerdir.”

“ÇOK DİLLİ EBEVEYNLERİN ÇOK DİLLİ ÇOCUKLARI OLMALI”

“Gelişmiş ülkelerde çok dillilik özel çabalarla sağlanmaktadır” denilen açıklamada, “Kürtlerse uzun yıllar boyu yasaklanan anadilinden vazgeçmemiş ve farklı bir iki dilliliğe maruz kalmıştır. Bu çok dillilik, Kürtlere yaşadığı baskıyı anımsatırken; günümüz modern toplumlarında çocukların birden fazla dili erken çocukluk döneminde öğrenmesi teşvik edilmektedir. İlk dil olarak anadili Kürtçenin öğretilmesinin akademik başarıyı olumsuz etkileyeceği görüşü ise sadece asılsız değil, tamamen yanlıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “İki dillilik çocukların beyin yapısını farklılaştırmakta, akademik ve sosyal alanda başarıyı artırmaktadır. Özellikle doğumundan itibaren çok dilli yetişen çocukların bilişsel, sosyal gelişimi olumlu etkilenmektedir. İki dillilik bilgiyi işlemede, kullanmada esneklik, transferde hız sağlar” denildi.

“2 YAŞINDAN SONRA KÜRTÇE ÖĞRETMEYE BAŞLAYABİLİRLER”

Açıklamada, şöyle devam edildi:

“Anne ve baba farklı anadiline sahipse, her birinin çocuklarıyla kendi anadilinde iletişim kurması gerekmektedir. Anne ve baba sadece Türkçe konuşabiliyorsa çocuklarına ilk önce Türkçe ve Kritik Dönem Hipotezi uyarınca da 2 yaşından sonra Kürtçe öğretmeye başlayabilirler. Yaşadığımız koşullarda bir Kürt çocuğunun hangi dilde yetkin olduğu önemli değildir. Çok dilli yetişen bir çocuk ileriki yaşantısında eksik olanı yetkinleştirebilir.”

“ANADİLİ TEMELLİ ANADİLDE KREŞ”

Açıklamada, “Pedagojik bakış açısı çok dilliliği şart koşmaktadır. Devlet ve özel kreşler ile anaokullarında Türkçenin yanı sıra Kürt dilinin kullanımını da talep etmek ebeveynlerin inisiyatifindedir. Ebeveynler vergi veren vatandaşlardır ve eğer resmen talep ederlerse yerel yönetimlerin ‘Kürtçe temelli Türkçe kreşler’ açmasının önünde yasal bir engel yoktur. Bugünü çocuklarımızla da kutlayalım; çocuklarımızın kutlamasını sağlayalım. Çocuklarımızın Kürt dili bayramı kutlu olsun” ifadeleri kullanıldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.