DERSİM - Sürü sahipleri kurak geçen yılın ardından endişeli

DERSİM - Sürü sahipleri kurak geçen yılın ardından endişeli

.

A+A-

Dersim'de kuraklık nedeniyle zor bir sezon yaşayan hayvan sahipleri, zorlu kış mevsimine hazırlık yapıyor.

Kuraklık ve bazı yaylaların yasak olması nedeniyle bu yıl istedikleri verimi alamayan sürü sahipleri, evlerine dönmeye başladı.

150 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Dersim'de sürü sahipleri ürettikleri peynirin ucuza gittiğini belirtiyor. Sürü sahipleri ayrıca yetkililerden yüksek saman fiyatlarına çözüm bulmasını istiyor.

Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Dallıbel (Mıraliye) köyünde hayvancılık yapan Yıldırım ailesi de yayladan indikten sonra kış hazırlıklarına başladı.

Hacer Yıldırım, "Çadırda kalıyoruz, hayvanlarla kalıyoruz. İşimiz çok zor, çadırda kalıyoruz odun lazım, elbise yıkamak banyo yapamıyoruz. Herşey  bizim için çok zor burda sıkıntılarımız çok" dedi.

Hayvancılığın her geçen yıl fiyat artışları ve zorlu yaşam koşullarından kaynaklı zorlaştığını belirten sürü sahipleri devletin tarım ve hayvancılık politikalarını yeniden gözden geçirmesini de istiyor.

Hatice Yıldırım da, "Bu yıl kuraklık vardı yaylalarda, peynir yok, hayvanlar iyi değil verim alamadık. Kuraklık bizi kötü etkiledi, hayvan para etmiyor" diye konuştu.

Urfa'dan Dersim’e gelerek çobanlık yapan Barış Er ise emeğinin karşılığını bulamadığından şikayetçi.

Er, "Siverek'ten çobanlık yapmak için buraya geldim. Geçimimi buradan sağlıyorum ama emeğimiz para etmiyor. Mal sahibi zarar etti biz de zarar ettik. Bu yıl kurak geçtiği için sorunlar çok fazla" şeklinde konuştu.

Nevzat Yıldırım, "Bu yıl kuraklık vardı bu yüzden yayla ihalesi şişti, her şeyin fiyatı arttı. Hayvancılık çok zor olmaya başladı. Bizim isteğimiz başbakan yardım etsin bize, çadırda kalıyoruz, malımız para etmiyor" şeklinde konuştu.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.