Cumhurbaşkanının belirleneceği Irak Parlamentosu oturumu ertelendi

Cumhurbaşkanının belirleneceği Irak Parlamentosu oturumu ertelendi

.

A+A-

Irak Parlamentosu'nda bugün yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı oylaması ertelendi.

Irak Parlamentosu Başkanlık Divanı, cumhurbaşkanının belirleneceği oturumu yeterli yasal sayıda Parlamento üyesi katılmadığı gerekçesiyle ertelendiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, Irak Parlamentosu’nun 329’uncu olağan toplantısının sadece 30 üyenin katılması ve yeterli yasal çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle yeterli sayı toplanana kadar ertelendiği bildirildi.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, dün, Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) adayı Hoşyar Zebari’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını geçici olarak durdurma kararı aldı.

Irak Parlamentosu, bugün yeni cumhurbaşkanı seçimi için toplanma kararı almıştı. Cumhurbaşkanı seçimi oturumunun bugün yapılması planlanıyordu. Fakat Federal Yüksek Mahkeme’nin kararının yanı sıra Şii lider Mukteda es-Sadr'ın siyasi bloklarla müzakereleri dondurma kararı ve Parlamento’daki Sadr Grubu, PDK, Takaddum, Azim koalisyonlarının cumhurbaşkanı seçimi oturumuna katılmayacağını açıkladı.

Öte yandan Irak Anayasası’na göre mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yeni bir cumhurbaşkanı seçilene kadar görevine devam edecek.

Cumhurbaşkanlığı için 25 aday yarışıyor. Ancak yarış, yolsuzluk suçlamalarından beraat etmesi halinde PDK adayı Zebari ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) adayı mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih arasında geçecek gibi görünüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.