Cotyar Adil’den, Türkiye ile imzalanan 50 yıllık anlaşmaya ilişkin açıklama!

Cotyar Adil’den, Türkiye ile imzalanan 50 yıllık anlaşmaya ilişkin açıklama!

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, Kürdistan Bölgesi hükümeti ve Türkiye arasında imzalanan ve Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki müzakerelerde sorun yarattığı iddia edilen anlaşmaya ilişkin açıklama yaptı.

Cotyar Adil Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Türkiye Hükümeti arasında imzalanan 50 yıllık anlaşmanın, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki müzakerelerde sorun olduğuna dair iddiaları reddederek, anlaşmanın petrol satışı üzerine olmadığını, sadece petrol boru hattının Türkiye topraklarından geçmesiyle ilgili olduğunu hatırlattı.

Coyar Adil, 2014 senesinde Irak hükümetinin, Kürdistan Bölgesi’ne getirdiği ablukaya dikkat çekere, “2014 yılında dönemin Irak Başbakanı Haydar Abadi tarafından Kürdistan Bölgesi’ne büyük bir abluka uygulandığında, Kürdistan Bölgesi Hükümeti petrol sevkiyatı için yeni güzergah arayışına girdi. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi için bir gelir kaynağı oluşturulmuş olacaktı” ifadesini kullandı.

“O dönem Kürdistan Bölgesi’nin hiçbir gelir kaynağı yoktu”

Anlaşmanın, Kürdistan’dan Türkiye toprakları üzerinden Ceyhan’a ulaştırılmak için yapıldığının altını çizen Adil, “O dönem Kürdistan Bölgesi’nin elinde hiçbir gelir kaynağı yoktu. Dolayısıyla Türkiye ile anlaşma sağlandı. Ancak anlaşma Türkiye’ye petrol satışı üzerine değildi; Kürdistan petrolünün Türkiye toprakları üzerinden Ceyhan’a ulaştırılması içindi” açıklamasında bulundu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomi uzmanı Erşed Taha ise, Erbil ile Ankara arasındaki anlaşmanın petrolün Ceyhan pazarına ulaştırılması için olduğunu söyleyerek, “Proje büyük olduğu için anlaşmanın uzun süreli olması gerekiyordu. Bu tür büyük projeler birkaç yıllığına olmaz” dedi.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.