CANLI BLOG | Ruble çakıldı; AB, Ukrayna'ya savaş jetleri gönderiyor

CANLI BLOG | Ruble çakıldı; AB, Ukrayna'ya savaş jetleri gönderiyor

.

A+A-

İşte Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 5. gününde dakika dakika gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna işgalinin beşinci gününde gözler Rus ordusunun hedef aldığı şehirlerde ve müzakere masasında olacak. 

Pazar gününü yeni haftaya bağlayan gecede Rusya'nın Harkov ve Kiev kentlerini hedef almaya devam ettiği belirtildi. Çernigiv'de bir yerleşim bölgesinde bulunan apartman binasına füze isabet ettiği ve binada yangın çıktığı bildirildi.  Telegram'dan yapılan açıklamada saldırıda yaralananlar olduğunu belirtti. 

Rusya ekonomisi, yaptırımların yükünü hissetmeye başladı. Putin'in nükleer silahları da kapsayan caydırıcı güçlerin hazır olması yönündeki çağrısını takiben Rus rublesi offshore işlemlerde yüzde 29 geriledi. Yaptırımlarla hedef alınan Merkez Bankası'nın manevra alanının düşük olduğu konuşuluyor. 

Öte yandan Avrupa Birliği, tarihinde ilk kez bir partnerine 450 milyon Euro değerinde ölümcül ekipman ve 50 milyon Euro değerinde yakıt vs. gibi ölümcül olmayan araçlar göndereceği belirtildi. Gönderilen ölümcül ekipmanların arasında savaş jetleri de bulunuyor. 

BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda bugün olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

İşte Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 5. gününde dakika dakika yaşananlar....

09.53 Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus'ta müzakere için masaya oturması beklenirken Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin saldırı hızını yavaşlattığını söyledi. 

09.51 Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sabah yerel saatle 8 itibariyle sokağa çıkma yasağı sona erdi. Kiev sakinleri, sığınaklarından çıkmaya başladı.

Sokağa çıkma yasağının bitmesiyle marketlerin açılacağı, toplu taşımanın işlemeye devam edeceği belirtildi.

Kiev’de hafta sonu boyunca çeşitli patlama sesleri duyulurken, başkent Ukrayna hükümetinin kontrolünde kalmaya devam etti. Kiev şehir yönetimi, hafta sonu boyunca süren sokak çatışmaları sebebiyle şehir sakinlerinin sokağa çıktıktan sonra başka bir şehirle karşılaşabileceklerini söyledi.

09.05 Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Ukrayna arasında müzakerelerin yapılacağı salonu paylaştı.

08.30 Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov, Twitter üzerinden Devlet Başkanı Zelenski ile fotoğrafını paylaşarak Kiev'in düşmeyeceğine dair güvence verdi. Reznikov'un Twitter paylaşımı şöyle:

"Ukrayna'nın savunmasının 85. saati. Ukrayna'yı korkutmaya çalışmak mantıksız. Bizim savunmamızı delmek imkansız, bundan da öte Kiev'in silahlarını bırakmasını sağlamak imkansız. Zor zamanlar geçiriyoruz, ama geçecek. Ukrayna kazanacak. Biz zaten kazanıyoruz. Bu yüzden işgalcilere çok geç olmadan evlerine dönmelerini tavsiye ediyoruz".

08.24 Belarus'un, Ukrayna'nın işgalinde Rusya'ya destek olmak için asker göndermeye hazırlandığı belirtildi.

İstihbaratı The Washington Post gazetesiyle paylaşan ABD'li yetkili, "Minsk'in artık Kremlin'in bir uzvu olduğu çok açık" dedi.

07.50 Ankara, dün Rusya’nın Ukrayna’daki işgalini Moskova’nın saldırı emrini vermesinin dördüncü gününde bir ‘savaş’ olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu“Taraflar arasında ciddi bir çatışma var. Bu bir askeri harekat değil, geçici bir-iki havadan saldırı değil, resmen savaş hali var şu anda ülkede” dedi ve şöyle devam etti: “Bu şartlarda da biz, tabii ki Montrö Anlaşmasını uygulayacağız. Türkiye'nin taraf olmadığı bir savaş halinde, Türkiye, savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin geçişine Boğaz'ı kapatabilir. Montrö Sözleşmesi'nin 19. maddesi sarih bir şekilde gayet açık”. Uzmanların bu gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini okumak için tıklayın.

07.31 Rus ekonomisi, çok zor bir haftaya başlıyor. Ruble, pazartesi sabahı dolar karşısında yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti. Cuma günü piyasalar kapanırken 1 dolar 83.64 Ruble ederken, pazartesi sabahı itibariyle bu miktar 119 dolara kadar ulaştı. Putin'in nükleer silahları da kapsayan caydırıcı güçlerin hazır olması yönündeki çağrısını takiben Rus rublesi offshore işlemlerde yüzde 29 geriledi. 

06.55 Rating Sociological tarafından yapılan bir ankere göre Ukraynalıların yüzde 90'ı Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'yi desteklediklerini söylüyor. Ankete katılanların yüzde 6'sı Zelenski'ye karşı olduklarını söylerken yüzde 3 de kararsız olduklarını belirtti.

06.00 Kanada, Rus hava yolu şirketi Aeroflot'un 11 numaralı uçuşunun hava sahasını ihlal ettiğini ve konuyla ilgili inceleme başlattıklarını bildirdi. Kanada, hava sahasını Rus devleti ve Rus şirketlerine kapatmıştı. 

05.55 Kiev ve Harkov'da pazartesi sabah saatlerinde patlamalar meydana geldiği belirtildi. Çernigiv'de bir yerleşim bölgesinde bulunan apartman binasına füze isabet ettiği ve binada yangın çıktığı bildirildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.