Binlerce göçmen İstanbul'dan Belarus sınırına geçmeyi bekliyor

Binlerce göçmen İstanbul'dan Belarus sınırına geçmeyi bekliyor

.

A+A-

Tüm dünyanın şaşkınlıkla izlediği Belarus-Polonya sınırındaki trajedi ve çatışma, aynı yere gitmeye hazırlanan göçmenler için hiçbir anlam ifade etmiyor. İstanbul Aksaray’da çocuklar, kadınlar ve aileler aynı bölgeye gelmek için Belarus vizesi bekliyor. Durumun farkında olmadıklarından değil, ülkelerinden ayrılma istekleri artık tek hedefleri haline gelmiş durumda.

Göçmen Halkawt Ömer neden Avrupa’ya gitmek istediğini, “Evet doğru, insanlar zorluklarla karşılaşıyor. Ama bu sadece bir kere yaşanan bir şey. Tek bir şey var ya ölürsün ya da o ülkeye ulaşırsın. Doğru çocuklar da var yanımızda biliyorum; ama başka bir ülkede daha rahat edecekler” sözleriyle anlattı.

İsmini vermek istemeyen bir göçmen de, “Ranya’dan Belarus'a gitmek için geldim. Ailem 7 kişiden oluşuyor ve hepsi benimle. Evet sorunlar var ancak çok da büyük sorunlar değil. Vize aldık ve cumartesi günü buradan ayrılacağız” diye konuştu.

Vize işlemleri yapan şirketin yöneticisi Muhtesim ise nasıl hazırlandıklarına dair şu bilgileri paylaştı: “Önce Türkiye'de ve başka herhangi bir yerde vize alabilmeleri için işleri kolaylaştırmaya çalışıyorum. Belarus Konsolosluğunu ziyaret ettik ve yeni şartlarını öğrendik. 18 yaşından küçüklere vize verilmeyecek.”

Irak Mülteciler Federasyonu Başkanı Hiva Hıdır da beklentilere dikkati çekti: “Kimsenin büyük beklentilere kapılmasını istemem. Göçmenlerin ülkeler tarafından ve özellikle ayrımcılığın olduğu ülkeler tarafından siyasi aktörler olarak kullanıldığını biliyorum.”

Yunanistan bürün geçiş yollarını kapattıktan sonra göçmenler yönünü Belarus'a çevirdi. Belarus'un da Türkiye ve Rusya ile işbirliği yaparak mültecileri Avrupa Birliği'ne karşı kullanmak istediği iddia ediliyor.

Avrupa Komisyonu Rusya'nın göçmenlerin taşınmasında rolü olduğunu öne sürüyor. Bir başka iddiaya göre de Erbil, İstanbul, Şam ve diğer bazı yerlerdeki Belarus konsoloslukları göçmenlere vize verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.