Berhem Salih Irak cumhurbaşkanlığına resmen aday oldu

Berhem Salih Irak cumhurbaşkanlığına resmen aday oldu

.

A+A-

Irak’ın mevcut Cumhurbaşkanı ve KYB’li üst düzey yönetici Berhem Salih, Irak Cumhurbaşkanlığı’na bir kez daha aday oldu.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim 2021’de yapılan genel erken seçimlerden sonra ilk oturumunu 9 Ocak’ta gerçekleştiren Irak Parlamentosunda Başkanlık Divanı’nın seçilmesiyle birlikte cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurular 11 Ocak’ta başladı. Başvurular için bugün son gün.

Rûdaw’ın Irak Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden edindiği bilgilere göre, mevcut cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) liderlerinden Berhem Salih, adaylık formunu doldurarak resmen aday oldu.

Irak Parlamentosu Sekreteri Sirwan Sirini de Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Berhem Salih bugün Irak Parlamentosu’nu ziyaret ederek adaylık forumunu Başkanlık Divanı’na sundu” dedi.  

5 Kürt siyasetçi adaylığını koydu

Irak’ta anayasada herhangi bir madde yer almamasına rağmen 2003 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığına Kürtler, Başbakanlığa Şiiler ve Parlamento Başkanlığına Sünniler seçiliyor.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi ve eski Irak Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, dün cumhurbaşkanlığına aday olmuştu.

Öte yandan 2006 yılında idam edilen devrik diktatör Saddam Hüseyin’i yargılayan hakimlerden Rızgar Emin de, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu duyurmuştu.

Irak eski Su Kaynakları Bakanı Latif Reşid ve bağımsız aday Halid Şeyh Sıddık da cumhurbaşkanlığına aday olmuştu.

Irak Parlamentosu en geç bir ay içinde cumhurbaşkanını seçecek.

Yeni cumhurbaşkanı, Şiilerin üzerinde anlaştığı başbakan adayına hükümeti kurma görevini verecek, başbakan adayı da en geç 30 gün içinde kabineyi oluşturarak Meclis'in onayına sunacak.

Berhem Salih kimdir

Süleymaniye kentinde 1960 yılında doğan ve lise eğitimini burada tamamlayan Berhem Ahmed Salih, 1876 ılında KYB’ye katıldı.

Ardından İngiltere'ye giderek Cardiff Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden 1983'te mezun oldu. Liverpool Üniversitesi'nde genel mühendislik üzerine doktorasını tamamlayan Salih, bir dönem Avrupa'da KYB temsilcisliğini yaptı.

1980'lerin başından 1992'ye kadar KYB'nin Londra Sorumlusu görevini yürüten Salih,1992'de KYB'nin Başkanlık Konseyi Üyesi seçildi ve KYB'nin kurucu lideri ve merhum Celal Talabani'nin isteği üzerine partisinin Washington Temsilciliği görevine başladı.

ABD’de Kürdistan Bölgesi temsilciliğini de yapan Salih, Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra 2005’te Bağdat'ta İyad Allavi'nin başbakanlığında kurulan geçici hükümette de bir yıl Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Kürdistan Bölgesi 5’inci Kabinesinde başbakanlık görevi yapan Salih, Süleymaniye Amerikan Üniversitesi’ni kurdu.

2018’de Irak’ın üçüncü Kürt Cumhurbaşakanı olan Salih evli ve iki çocuk babasıdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.