Belçika Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu ‘Ezidi soykırımını’ tanıyan tasarıyı kabul etti

Belçika Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu ‘Ezidi soykırımını’ tanıyan tasarıyı kabul etti

.

A+A-

 Belçika Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu, IŞİD’in 2014’te Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik katliamlarını resmen “soykırım” olarak tanıyan tasarıyı kabul etti. Tasarı Temmuz’da parlamentonun gündemine gelecek.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Dılaver Ajgeyi, Belçika Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu’nun bugünkü toplantısında Ezidi Kürtlere karşı uygulanan katliamları “soykırım” olarak tanınmasını içeren tasarıyı resmen kabul ettiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Ajgeyi, Dışilişkiler Komisyonunda kabul edilen tasarının Temmuz ayında parlamentonun gündemine geleceğini belirterek, “Büyük ihtimalle Belçika Parlamentosu da Ezidi Soykırımını tanıyacak” dedi.

Tasarı kabul edilirse, Belçika Ezidi Soykırımını tanıyan ilk ülke olacak.

Ajgeyi, “Belçika Parlamentosu’nda Kürdistan dostu CDH milletvekili Dr. Georges Dallemagne’ın tasarının kabul edilmesinde büyük payı var. Kendisi daha önce Kürdistan’ı ziyaret etmiş ve Ezidi Kürtler ve Babe Şeyh ile de görüşmüştü” diye belirtti.

Belçika ile Kürdistan Bölgesi arasında sıkı dostluk ilişkileri bulunduğunu vurgulayan Dilaver Ajgeyi, bugünkü oturumuda çabalarından dolayı Kürdistan Bölgesi hükumetine de teşekkür edildiğini söyledi.

Ezidi Soykırımı

IŞİD Ağustos 2014’te Şengal ve köylerine saldırmış, 6 bin 417 Ezidi Kürt’ü kaçırmıştı. Örgüt mensupları ayrıca çoğunluğu erkek yüzlerce kişiyi de kurşuna dizmişti.

Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Vakıflar Bakanlığı’na bağlı Ezidi İşler Genel Müdürlüğüne göre, 3 Ağustos 2014 ile 29 Temmuz 2020 tarihleri arasında 3 bin 530 kişi kurtarıldı.

Şu ana kadar da 2 binden fazla kişinin akıbeti hakkında her hangi bir bilgi bulunmuyor.

IŞİD saldırılarından kaçan 10 binlerce Ezidi Kürt ise Şengal Dağı’na sığınmıştı.

Ezidi Kürtler de 3 Ağustos 2014'teki saldırıyı "73’üncü ferman" olarak adlandırıyor.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen ağır bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alınmıştı.

Kürdistan Parlamentosu 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırım Günü” olarak ilan etmişti.

UNITAD Ezidilere karşı soykırımı belgeliyor

21 Eylül 2017'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2379 sayılı Kararı ile kurulan “IŞİD Tarafından İşlenen Suçları Araştırma Ekibi” (UNITAD), geçtiğimiz ay örgütün Ezidi Kürlere karşı katliam ve uygulamalarının “soykırım” olduğunu belgeleyen kanıtları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunmuştu.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde IŞİD tarafından işlenen suçlara ilişkin soruşturma yürütmek üzere kurulan UNITAD Başkanı Kerim Esad Ahmed Han, IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı soykırım gerçekleştirdiğine dair güvenilir ve kanıtlanabilir belgeler bulunduğunu söylemişti.

UNITAD ekibi, şu ana kadar hazırladığı 6 kapsamlı ve detaylı raporu BMGK’ye sundu. Heyet, Irak'ta işlenen vahşete ilişkin delillerin, dijital verilerin, belgelerin ve tanıklıkların toplanması gibi çalışmalara devam ediyor.

BM ekibi tarafından toplanan kanıtlar ayrıca IŞİD'in Ezidi Kürtlere karşı işlenen imha, cinayet, tecavüz, işkence, köleleştirme, zulüm, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan sorumlu olduğunu doğruladı.

Raporlarda, ayrıca IŞİD aleyhine uluslararası yargılamaya izin verecek bir çerçeve belirlendi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.