Batman PAK'tan Şeyh Sait anması

Batman PAK'tan Şeyh Sait anması

.

A+A-

Batman PAK yönetimi tarafından Pandemi koşulları gözönüne alınarak organize edilen anma etkinliğine PAK yönetici ve üyelerinin yanında PAK dostları katıldı.

Etkinlikte konuşan PAK Batman İl Başkanı Aziz Özdemir, “Şex Said ve 46 arkadaşlarının yanısıra İstiklal Mahkemelerince 424 kişi idam edildi. Binlerce kişi suçsuz günahsız, sorgusuz sualsiz, mahkemesiz ayrı ayrı yerlerde öldürüldüler. Türk devleti, 96 yıl önce olduğu gibi bugünde Kürd sorununu ‘çete’, ‘terör’ sorunu olarak görüyor, çözümü için şiddete başvuruyor. Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 96. yıldönümünde, Şeyh Said’in torunları olarak yollarını terk etmeyeceğiz, onlar ve öteki Kürdistanlı şehitlerin uğruna can verdikleri hedeflere ulaşmak için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Ardından başta Şeyh Sait ve arkadaşları olmak üzere tüm Kürdistan şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Kürt Ulusal Marşı Ey Reqîb okundu.

Daha sonra PAK İl Başkanı Aziz Özdemir, PAK’ın basın bildirisini okudu. Bildiride, “1925 Kürt Ulusal Hareketi’nin ulusal lideri Şeyh Sait ve 46 arkadaşı 29.06.1925 günü Türkiye Devleti tarafından idam edildiler. Şeyh Sait ve arkadaşları korsan bir mahkemenin uluslararası hukuku da ayaklar altına alarak yaptığı hukuk dışı bir ‘yargılama’ sonucunda, Diyarbakır’da Dağ Kapı semtinde 96 yıl önce idam edildiler. Türkiye Devleti bugüne kadar Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezar yerlerini ailelerine ve halkımıza açıklamış değil. Türkiye Devleti bu idamlardan dolayı Kürdistan halkından özür dilemeli, Şeyh Said, Seyid Riza , Xalid Begê Cibri, Yusuf Ziya Bey, Dr. Fuad, Haci Axti, Seyid Abdulkadir ve arkadaşlarının mezar yerlerini, Saidi Nursi’nin  mezar yerlerini açıklamalıdır” denildi.


Etkinlikte son olarak Kürt Azadî Hareketi ve Şeyh Said konulu belgefilim gösterimi yapıldı.

Kaynak: Batman Medya

2-101.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.