Başbakan Barzani ile Pompeo telefonda görüştü

Başbakan Barzani ile Pompeo telefonda görüştü

.

A+A-

Başbakan Mesrur Barzani ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Mesrur Barzani ile Bakanı Mike Pompeo arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, bölgedeki güvenlik durumu, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiler ve 2021 yılı bütçesi üzerinde varılan anlaşma ele alındı. Ayrıca sınır bölgelerindeki gerginliğin azaltılması ve Uluslararası Koalisyon, ABD ile Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında yakın koordinasyonun gerekliliği konuları değerlendirildi.

Mike Pompeo, Bağdat yönetimi ile Erbil yönetimi arasında bütçe konusunda anlaşmaya varılmasına yönelik çabaları takdir etti ve tarafları gelirlerin adil bir şekilde dağıtılması için teşvik etti.

Başbakan Barzani ise, ABD ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Erbil ile Bağdat arasındaki müzakerelere üst düzeyde katılması ve anayasal çerçevede çözüme varılmasında rol oynamaları teklifinde bulundu.

Barzani, görev süresi boyunca Kürdistan Bölgesi’ne verdiği sürekli destek ve Kürdistan Bölgesi’nin Federal Irak bütçesinden adil bir şekilde payını almasını istemesinden dolayı Pompeo’ya teşekkür etti.

Kürdistan Bölgesi ile ABD arasında özellikle enerji alanında olmak üzere ilişkilerin daha da geliştirilmesinin vurgulandığı görüşmede Barzani, ABD’nin Peşmerge Güçleri’ne yönelik yardımlarının ve teknik desteğinin devam etmesinin önemine değindi.

Görüşmede ayrıca, bölgesel güvenlik durumu, Kürdistan Bölgesi ve Suriye sınırındaki gerginliğin önlenmesi ve göçzedelerin evlerine dönmesine ilişkin Şengal Anlaşması’nın uygulanması konuları ele alındı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.