Başbakan: Bağdat ile sorunumuz bütçeden ibaret değildir, siyasi ve anayasaldır

Başbakan: Bağdat ile sorunumuz bütçeden ibaret değildir, siyasi ve anayasaldır

.

A+A-

Başbakan Mesrur Barzani, Bakanlar Kurulu toplantısı ardınan basın açıklaması yapıyor. Başbakan açıklamasında "Anyasal haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Bugün Bakanlar Kurulu Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında Yardımcısı Qubat Talabani’nin katılımıyla toplandı. Ağırlıkta Irak 2021 bütçe yasasında Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı üzerine yapılan müzakerelerin sonuçlarının değerlendirildiği toplandı ardından Başbakan Erbil'de açıklama yapıyor. 

Başbakan “Bizim Bağdat ile sorunumuz sorunumuz sadece bütçeden ibaret değildir. Sorunlarımız siyasi ve anayasaldır. Mesela 140’ıncı maddenin uygulanmaması buna örnektir” dedi.

2021 bütçesinin anayasal temelde şeffaf olması ve bütün tarafların mali haklarının göz önüne alınması için talepte bulunduklarını kaydeden Başbakan, “Yani bir tarafın başka bir taraf üzerinde kazanç sağlamamasıdır. Bugünkü toplantıda, son önerilerini de masaya yatırdık. Birçok öneri vardı. Bunlardan biri de Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasında Bağdat’ta varılan anlaşma doğrultusunda Bölge’nin payının bütçede nasıl yer bulacağıydı. Bölge Hükümeti’nin 250 bin varil petrolü teslim etme konusunda hazırlığı vardı. Bu da federal hükümetin, Bölge’ye göndermesi gereken mali hakların karşılığında olacak” ifadelerini kullandı.

Başbakan açıklamasında,  “Bağdat ile Erbil arasında bütçe konusunda anlaşması amacıyla Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyetinin bir çok kez Bağdat'ı ziyaret etti. Irak'ın ekonomik anlamda zorlu bir dönemden geçmektedir. Biz hem Irak hem de Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payının adil bir şekilde veilmesinden yana olduğumuzu belirttik" dedi.

Başbakan, "Biz bütçenin tüm tarafların  hakları gözetilerek, anayasaya göre ve net bir şekilde belirlenmesini talep ediyoruz.  Bir talebimiz de, Kürdistan Bölgesi ve Irak hükmetlerinin anlaşmaya varmasıdır. Kürdistan Bölgesi 250 bin varil petrol ve gelirlerinin yarısını teslim etmeye hazırdır. Ancak Irak hükümeti de Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payının tamamını ödeme şartıyla" ifadelerini kullandı. 

Konulmasının devamında başbakan, "Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki sorunlar sadece bütçeden ibaret değildir. Bizim başka sorunlarımız da var. Mesela 140'ıncı madde uygulanmamıştır. Peşmerge konusu, bu konuda hâlâ uygulanmadı. Tartışmalı bölgelerdeki taleplerimiz karşılanmadı. Biz bu dosyaların bir paket halinde Irak hükümeti ile bir çözüme kavuşturmayı amaçlıyoruz" şeklinde değerlendirdi.

Bazı kesimlerin Kürdistan Bölgesi'nin petrol dosyasının tamamen teslim edilmesini isteminin anayasaya aykırı olduğunu belirten Başbakan, "Çünkü anayasada Kürdistan Bölgesi’nin hakları ve bu konuda nasıl hareket edileceği belirtilmiştir. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bölge’nin hakları bı şekilde ihlal edilemez, özellikle bu durumda" ifadelerini kullandı. 

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Dediğim gibi sorunumuz sadece bütçe değildir. Siyasi ve anayasal sorunlar da çoktur ki göz önünde bulundurulmasını umut ediyoruz. Çünkü bahsettiğim noktalar, Erbil ile Bağdat arasında kapsamlı bir anlaşmanın yapılması için kolaylık sağlıyor. Şüphesiz 140. Maddenin uygulanması halen o sınırlarda devam eden sorunlara son verecektir. Bize göre tarafların birbirine yakınlaşmasında çok ciddi bir adım olacaktır.”

Reformlar

Reform konusuna da değinen Başbakan, şunları ifade etti:

“Daha önce de söylediğimiz gibi reform projesi, uzun vadeli bir projedir ve bir gün ya da bir ayda bütün adımlar atılamaz. Ancak şimdiye kadar yapılan şeylerden bazılarını belirtmek istiyorum. Örneğin vergi meselesi var. Bazen verginin bu kabine döneminde halka dayatıldığıyla ilgili yanlış bilgiler veriliyor. Halbuki vergi yasası daha önce düzenlenmiştir. Ancak vergiler gerektiği gibi uygulanmamıştır. Hükümetin vergileri düzenlemesiyle şunları yapabildik: Büyük şirketlerden daha fazla vergi alınmaya başlandı. Bu şirketlerin sayısı 240-260’a kadar çıkıyor. Vergilerin büyük bölümü şirketlerden alınmıştır. Yani yoksul halkın vergisi hiçbir şekilde arttırılmamıştır.

Bir de dijitalleşmeyle çağdaş teknolojiden yararlanmadan söz etmek istiyorum. Üçüncü aya kadar 500 bin vatandaşın dijital kimliğinin tamamlanmasını umut ediyoruz. Bu vatandaşlara bir dijital hizmet altyapısı oluşturacak.”


Bir gazetecinin Türkiye’nin PKK’ye yönelik saldırılarının, egemenlik ihlali olup olmadığına yönelik sorusuna Başbakan Mesrur Barzani şu yanıtı verdi:

“Irak’ın egemenliği genel olarak, birçok tarafça ihlal edilmiştir. Bunu sadece bir taraf yapmamıştır. Bu soruyu sormadan şundan bahsetmenizi isterdim: Türkiye’nin şu an saldırı gerçekleştirdiği yerlerde kime saldırı düzenleniyor? Acaba o bölgelere yerleşen taraf, Irak’ın ya da Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini ihlal etmemiş miydi? Yani bu yerlerde daha önce egemenlik ihlali yapılmıştır. Ve maalesef bedelini Kürdistan Bölgesi halkı ödemektedir. Anladığım kadarıyla PKK’den söz ediyorsunuz, Türkiye onlara saldırı yapmıştır diye. Eğer onlar ilk günden Kürdistan Bölgesi yönetimine, Kürdistan Bölgesi egemenliğine saygı duysaydı, Türkiye şimdi saldırı düzenlemeye gerek duymazdı ya da maalesef halkımız bedelini ödemek zorunda kalmazdı. Geride kalan yıllar boyunca devam eden o çatışma ve sorunlardan dolayı Kürdistan Bölgesi’nin 800 köyü imar edilememiştir. Yani bir ülkenin toprak egemenliğinden söz edildiğinde her açıdan bakmak gerekiyor. Maalesef birçok yerde bu ihlal yapılmıştır ve devam da ediyor. Irak’ın ve Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğine saygı duyulmasından yanayız ancak bütün taraflar saygı duymalıdır, tek bir taraf değil.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.