Barzani: İran ile ortak çıkarlara sahibiz

Barzani: İran ile ortak çıkarlara sahibiz

Başbakan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri staratejik bir seviyeye taşımak istediklerini söyledi.

A+A-

Rûdaw'da yer alan habere göre IKBY Başkenti Erbil’de düzenlenen 4’üncü Kürdistan Bölgesi-İran İslam Cumhuriyeti Ekonomik İşbirliği Konferansı'nda konuşan Neçirvan Barzani, iki tarafın ortak çıkarlara sahip olduğunu ve dolayısıyla ortak işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

 

İran’ın Kürdistan Bölgesi ile ekonomik ve ticari ilişkilere büyük önem verdiğini dile getiren Barzani, hükümet olarak kendilerinin de bu ilişkilerin geliştirilmesi için büyük çaba sarfettiklerini vurguladı.

 

İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki yıllık ticaret hacminin 6 - 6.5 milyar dolar dolayında olduğunu belirten Neçirvan Barzani, Kürdistan’a ithalatın %25’inin İran’dan sağlandığını hatırlattı.  

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Pervezhan Sınır Kapısı'nda İran ile serbest ticaret bölgesinin kurulması için fiili adımlar attığını kaydeden Barzani, "İki taraf arasındaki yarı resmi sınır kapılarını uluslararası statüye kavuşturmak istiyoruz" dedi.

 

Başbakan Barzani şunları söyledi:

 

“Erbil ile Bağdat arasında gerçekleşen diyalog sonucu, anayasa çerçevesinde sınır kapılarının düzenlenmesiyle ilgili bazı sorunlar çözüldü. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasındaki ilişkilerin anayasaya göre yeniden düzenlenmesi, İran ile ticari ilişkilerin daha da gelişmesine yardımcı olacaktır. Hükümet olarak başlıca amaçlarımızdan biri de budur. Bu durum ayrıca Kürdistan Bölgesi’ndeki işadamları, sanayici ve üreticilerinin İran’da daha fazla iş imkanı bulmalarını sağlayacaktır.”

 

İran, Irak ve Kürdistan’daki iş insanlarına çağrıda bulunan Barzani, daha fazla ortak proje geliştirmelerini talep ederek hükümet olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

Başbakan Barzani, İran devleti ve halkının, Kürdistan Bölgesi’nin kadim dostu olduğunun altını çizerek, “İran en kötü günde Kürdistanlı göçmenlere kapılarını açtı, onları korudu. Yine IŞİD’e karşı savaşta da Kürdistan halkına destek oldu. Kürdistan Bölgesi hükümeti ve halkı bu iyiliği hiçbir zaman unutmayacaktır. Bu yüzden Kürdistan Bölgesi hükümeti ve halkı İran ile ilişkilere büyük değer biçiyor” dedi.

 

İran ile başta ekonomik olmak üzere her alanda iyi ilişkiler geliştirmek istediklerini dile getiren Barzani, özellikle ekonomik ve ticari ilişkileri staratejik bir seviyeye taşımak istediklerini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.