Bafıl Talabani, 'haksız şiddet' nedeniyle öğrencilerden özür diledi

Bafıl Talabani, 'haksız şiddet' nedeniyle öğrencilerden özür diledi

.

A+A-

 KYB Eş Başkanı Bafıl Talabani, Süleymaniye’de protestolar esnasında güvenlik güçleri tarafından “haksız şiddet” kullanıldığı için üniversite öğrencilerinden diledi.

Önceki gün protesto gösterilerine katılan üniversite öğrencilerinin temsilcileri ile bir araya gelen Bafıl Talabani, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bazı öğrencilere karşı uygulanan haksız şiddet beni derinden üzdü. Yürekten özür diliyorum. Onlar bilim ışığının sönmemesi ve yaşam hakları için sokağa inan evlatlarımızdır” dedi.

Öğrencilerin taleplerini karşılamak için “büyük değişimler” yapacaklarını belirterek, “gençler ve öğrencilerle daha yakın çalışacaklarını" da sözlerine ekledi.

KYB Eş Başkanı Talabani 28 Kasım günü öğrencilerle görüşmüş, çıkışta yaptığı açıklamada, onlara herhangi bir talepte bulunmadığını, dertlerini dinlediğini söylemişti.

Ne olmuştu

Süleymaniye ve ilçelerindeki üniversitelerde öğrenciler, Kürdistan Bölgesi Hükümetinden, eğitimlerini tamamlamaları amacıyla kendilerine daha önce verilen bursların tekrar ödenmesi talebiyle protesto gösterileri düzenlemişti.

Gösteriler esnasında protestocular ile güvenlik güçleri arasında gerilim arttı, polis göstericilere biber gazı ve tazyikli su kullandı.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, 24 Kasım’daki toplantısında öğrencilerin durumunu iyileştirmek amacıyla Yüksek Öğrenim Bakanlığı’na mali destek kararı almıştı.  

Kürdistan Bölgesi’ndeki üniversite öğrencileri, ekonomik kriz nedeniyle 2014 yılından bu yana hükümet tarafından ödenen aylık burslarını alamıyor. Kürdistan Bölgesi hükumeti, Bağdat'ın uyguladığı bütçe kesintisi ve IŞİD savaşı nedeniyle bursları ödeyememişti.

Burslar, şehir dışından gelen ve yurtlarda kalan öğrencilere 100 bin dinar, yurtlarda kalanlara 60 bin ve kendi ilinde okuyan öğrencilere ise 40 bin dinar olarak ödeniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.