"Azerbaycan ile yıl sonuna kadar barış anlaşması imzalamak için mutabıkız"

"Azerbaycan ile yıl sonuna kadar barış anlaşması imzalamak için mutabıkız"

.

A+A-

Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan Ermenistan Devlet Televizyonu'nda Azerbaycan ile yürütülen barış anlaşması süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

Grigoryan 13-14 Eylül'deki sınır çatışmaları ve varılan ateşkesle ilgili olarak şunları söyledi:

"Gerilimin ilk dakikalarından itibaren ABD aktif katılım gösterdi, Başbakan Paşinyan'ın yaptığı ilk telefon görüşmelerinden biri Dışişleri Bakanı Blinken ileydi ve ABD sürece dahil oldu. Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları arasındaki ilk görüşme ABD  Dışişleri Bakanı Anthony Blinken tarafından organize edildi. ABD başkanının güvenlik danışmanı Jake Sullivan, ben ve Azerbaycan cumhurbaşkanının asistanı arasında  bir toplantı düzenledi."

Grigoryan, "Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili olarak, ana gündem, Dağlık Karabağ ve Azerbaycan için Karabağ Ermenilerinin haklarını ve güvenliğini tartışabileceğimiz bir mekanizmayı nasıl oluşturabileceğimizdi. Bu süreçte, Dağlık Karabağ ile Azerbaycan arasında müzakereler için uluslararası mekanizmayı oluşturabileceğimizi umuyoruz." dedi.

Grigoryan, yıl sonuna kadar varılacak olan barış anlaşmasının şartlarını ve sınırları belirleme konusunu da görüştüklerini söyledi ve şöyle devam etti: "Yani, yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasına sahip olmalıyız ve ayrıca yıl sonuna kadar sınırları belirlemenin gerçekleşeceğine dair de bir anlaşma var, yani barış anlaşması ve sınırları belirleme birbiriyle bağlantılı. Çünkü Ermenistan barış anlaşması sonrası için endişe duyuyor, zira sınır belirlenmezse Azerbaycan belirlenmemiş sınırı bahane ederek  bunu Ermenistan'a saldırmak için gerekçe olarak kullanabilir, bu yüzden bu konu tartışıldı. Ayrıca gündemde Azerbaycan birliklerinin Ermenistan'ın egemen topraklarından çekilmesi var, keza ablukanın kaldırılmasını ulaşımın açılmasını da görüştük.  Burada önemli olan konu, bölgede ablukanın kaldırılmasının mütekabiliyet ilkesine dayanacağı. Koridor  meselesini görüşmeyeceğimizi söylemiştik ulaşım kanallarının açılmasının egemenlik ve mütekabiliyet ilkelerine dayanması konusunda ısrar  ediyoruz" 

Barış anlaşmasını ve sınırları belirlemeyi yıl sonuna kadar hayata geçirmelerinin kabul edildiğini belirten Grigoryan "Mekanizmalar konusunda hala netlik yok, ancak bu yönde hareket etmemiz gerektiğine dair bir anlayış var” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.