“Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile ilgili hava çok kötü”

“Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile ilgili hava çok kötü”

.

A+A-

Düşünce Kuruluşu Amerikan-Alman Marshall Fonu’nun düzenlemiş olduğu “AB-Türkiye İlişkileri: Pozitif Gündem Arayışı’’ başlıklı toplantıda konuşan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Hırvat vekili Zeljana Zovko önemli açıklamalar yaptı.

VOA’nın yapmış olduğu habere göre, Avrupa Parlamentosu üyesi ve AB-Türkiye Forumu’nun yeni başkanı Zeljana Zovko Forum’da yaptığı konuşmada, Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile ilgili havanın çok kötü olduğunu belirterek, ‘’Bir Türk siyasetçiye de söyledim. Buraya sempati toplamak için birkaç bakanınızı göndermek, bir iki mesaj vermek ve Almanya ile telefonda görüşmek yetmez. Söylediğiniz ile yaptığınız birbirini tutmalı ve Türkiye’nin söyleminde gerçek değişiklikler olmalı’’ ifadesini kullandı.

Zeljana Zovko , Türkiye’nin geçen yıl Avrupa Birliği’ni hedef alan sert söylemleri olduğuna dikkat çekerek, “Ancak geçen yıl yaşanan Doğu Akdeniz ve Dağlık Karabağ krizleriyle Türkiye’nin saldırgan ve iddialı dış politikası ve Kıbrıs meselesi kendilerine manevra alanı bırakmadı” dedi.

Zovko konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Türkiye’de sivil toplumla, gazetecilerle, protesto özgürlüğü ile ilgili gelişme olduğunu görmeliyiz. Tüm bu konular meslektaşlarımın hassas olduğu konular. Çünkü bizim tarafımızda, herkes olan biteni izliyor. Sivil topluma hala yatırım yapıyoruz ve bu konularda gelişme olursa bu ‘sempati ziyaretleri’ daha iyi açıklanabilir. Biz de kamuoyumuza Türkiye ile müzakerelerin bir rakip değil de ortak olarak neden sürmesi gerektiğini açıklayabiliriz’’

Ayrıca Zovko, bu zor görevi alırken her şeyin güllük gülistanlık olmayacağını bildiğini, ancak ilişkilerin, özellikle okyanus ötesi ilişkilerin geliştirilmesi için dostların birbirine dürüst olması gerektiğinin de altını çizerek ‘’Yeni ABD (Biden) yönetiminin üslubu gerçekten daha da sert olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.