Avrupa Konseyi’nde kritik oylama: Türkiye'den tutuklu vekilleri serbest bırakması istenecek

Avrupa Konseyi’nde kritik oylama: Türkiye'den tutuklu vekilleri serbest bırakması istenecek

.

A+A-

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, söylemleri nedeniyle hapiste olan vekilleri “siyasi tutuklu” olarak tanıyacak kararı oylayacak. İspanya ve Türkiye'den tutuklu vekilleri bırakmaları istenecek.

Rapor, Fransa'nın Strasbourg kentinde devam eden AKPM genel kurul toplantılarında bu akşam oylanacak.

DW Türkçe’nin haberine göre karar tasarısında, AKPM'nin "siyasi tutuklu" tanımı hakkında 2012 yılında aldığı karar hatırlatılıyor. Bu karar gereği, ifade özgürlüğü konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) belirtilen kısıtlamalar çerçevesinde, söylem veya beyanlarından ötürü hapiste olan her seçilmiş siyasinin "siyasi tutuklu" kapsamına girdiği ve derhal serbest bırakılması gerektiği belirtiliyor.

Tasarıda, Türkiye hükümetinden AİHM kararı ve bu kararın uygulanmasının denetleyicisi olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin çağrısı kapsamında Selahattin Demirtaş'ı ivedilikle serbest bırakması isteniyor. 

Üst düzey siyasi makamlar tarafından mahkemelere talimat olarak olarak algılanabilecek her türlü imadan kaçınılması ve yargı bağımsızlığını sağlayacak önlemler alınması talep ediliyor. 

Tasarı, Kürt sorunuyla ilgili beyanlarda bulunan siyasiler hakkında sistematik olarak kovuşturma başlatılmasından kaçınılmasını da istiyor.

Metinde, vekillik görevleri süresince beyanları nedeniyle haklarında kovuşturma başlatılmış veya mahkum edilmiş siyasilerin, "demokrasiyi ve insan haklarını devirme ve şiddet çağrısında bulunmamış ne de bu çağrıları desteklememiş olmaları koşuluyla", dosyalarının gözden geçirilmesi, haklarındaki kovuşturmalardan vazgeçilmesi ve bu nedenle hapiste iseler tahliye edilmeleri isteniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.