Amerikan istihbaratı: İran, her an İsrail’i misilleme için vurabilir

Amerikan istihbaratı: İran, her an İsrail’i misilleme için vurabilir

.

A+A-

Ortadoğu’da yine savaş sirenleri çalıyor. İsrail’in Şam’daki İran elçilik binalarına hava saldırısında üst düzey Devrim Muhafızı komutanlarını öldürmesinden sonra misilleme açıklaması bizzat İran’ın dini lideri Hamaney’den gelmişti. Hamaney bu sözünü bayram namazı hutbesinde de tekrarladı. ABD istihbarat birimleri, göre İran ya da vekil örgütlerin İsrail'deki askeri ve hükümet hedeflerine yönelik bir füze ya da insansız hava aracı saldırısıyakın. İsrail, İran’a cevap vereceğini açıklamıştı.

ABD ve İsrail istihbaratı kaynaklı değerlendirmelere göre artık bunun olup olmayacağı değil, ne zaman ve nasıl olacağı bir tartışma konusu.

Artan savaş endişeleriyle brent ham petrolü yüzde 1’den fazla yükselerek varil başına 90 doların üzerinde işlem gördü.  

İran, geçtiğimiz hafta İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği binasına düzenlediği ve üst düzey İranlı askeri yetkililerin ölümüne neden olan hava saldırısına misilleme olarak İsrail’i vurmakla tehdit etmişti.

İsrail bu saldırının arkasında olduğunu açıkça kabul etmese de Suriye, Lübnan ve diğer yerlerdeki operasyonları konusunda geleneksel olarak muğlaklık politikası izliyor.

ABD ve Batı istihbarat örgütleri saldırının Hizbullah’ın bulunduğu İsrail’in kuzeyinden gelmeyebileceğini söylüyor. 

İsrailli yetkililer de müttefiklerin bu görüşüne katılıyor. 

İsrail İran’ı İsrail topraklarını vurması halinde İsrail’in de İran topraklarını vuracağı konusunda açıkça tehdit etmişti.

Çarşamba günü erken saatlerde İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney, İran topraklarına saldırı ile eşdeğer olduğunu söylediği Şam saldırısı için İsrail’e misilleme yapma sözünü tekrarladı.

Biden, saldırı tehdidi için “Netanyahu’ya da söylediğim gibi, İran ve vekillerinden gelen bu tehditlere karşı İsrail’in güvenliğine olan bağlılığımız tamdır. Tekrar söyleyeyim, demir gibi sağlam – İsrail’in güvenliğini korumak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Axios’un haberine göre Centcom olarak bilinen ABD ordusunun Orta Doğu’daki en üst düzey komutanının olası bir İran saldırısına karşı savunmayı koordine etmek üzere Perşembe günü İsrail’e gelmesi bekleniyor.

Haberde General Erik Kurilla’nın üst düzey İsrail ordu yetkilileri ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşeceği belirtildi.

Bölgedeki tansiyonu düşürmek için ABD, Türkiye, İran, Irak, Suudi Arabistan dışişleri bakanları arasında telefonla trafiği sürüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.