Almanya Rojava’yı mı koruyacak?

Almanya Rojava’yı mı koruyacak?

Der Spiegel dergisi, ABD'nin Rojava'da oluşturmayı planladığı güvenli bölgeye Almanya’nın askeri destek için yeşil ışık yaktığını öne sürdü.

A+A-

Der Spiegel dergisi, ABD'nin Rojava'da oluşturmayı planladığı güvenli bölgeye Almanya’nın askeri destek için yeşil ışık yaktığını öne sürdü. Derginin haberinde, IŞİD'e karşı ABD’yle hareket eden PYD/YPG'yi "hem Türkiye hem de Esad rejiminden korumak için” Rojava'da (Batı Kürdistan) güvenli bölge kurma planları hatırlatıldı. 

Alman basınının önemli yayınlarından Der Spiegel, Rojava'da ABD tarafından oluşturulması planlanan güvenli bölgeye Alman hava kuvvetlerinin destek vereceğini iddia etti.

Almanya'dan ABD'ye yeşil ışık 

Deutsche Welle'deki (DW) habere göre, Washington ve Berlin arasında yürütülen “gizli görüşmeler” sonucunda Alman hükümetinin "güvenli bölgenin korunması için askeri katkıya hazır olduğunun sinyalini verdiği” ileri sürüldü. Haberde, bunun için Alman hükümetinin Washington'a Ürdün’de konuşlandırılmış askerlerin görev süresinin uzatılması önerisini sunduğuna işaret edildi.

Ürdün'deki üssü kullanma süresi bitiyor 

Almanya, IŞİD ile mücadele için oluşturulan uluslararası koalisyona Tornado keşif uçakları ve havada yakıt ikmali yapabilen uçaklarıyla destek veriyor. Suriye ve Irak'ta yürütülen operasyonlara verilen lojistik destek için Ürdün’de konuşlandırılan Alman birliğinin görev süresi 31 Ekim 2019'da sona eriyor.

Alman Meclis'inden görev süresi için onay 

Habere göre, eğer Alman meclisi bölgede görev yapan Alman askerlerinin görev süresinin uzaltılmasına onay verirse, ABD'nin Rojava'da kurmayı planladığı güvenli bölgede Alman hava kuvvetlerinin de destek sağlaması mümkün olabilecek.

Pompeo Berlin'e gidiyor 

Ancak haberde Berlin’de konu hakkında henüz kesin karar verilmediği de belirtildi. Savunma Bakanlığı sözcüsü Alman Haber Ajansı'na (dpa) yaptığı açıklamada, “IŞİD terörüne karşı oluşturulan koalisyon durum hakkında ve diğer gelişmeler hakkında sürekli temas halinde” dedi.

Ziyaretlerde bulunacak 

Bu konunun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bugün başlayacak Berlin ziyaretinde ele alınması bekleniyor. Pompeo'nun Başbakan Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelmesi planlanıyor. Rojava'da oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda Türkiye ve ABD arasında görüşmeler yürütülüyor.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.