AİHM tahliye kararı vermişti: Selahattin Demirtaş dahil 108 kişi hakkında Kobani iddianamesi hazırlandı!

AİHM tahliye kararı vermişti: Selahattin Demirtaş dahil 108 kişi hakkında Kobani iddianamesi hazırlandı!

.

A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 22 Aralık’ta “tahliye edilsin” dediği eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dahil 108 kişi hakkında Kobani iddianamesi hazırlandı.

Anadolu Ajansı son dakika olarak servis ettiği haberinde şu ifadeleri kullandı: “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani olayları soruşturması kapsamında Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında iddianame hazırladı. Kobani iddianamesinde şüpheliler için devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma, 37 kez adam öldürme başta olmak üzere çeşitli suçlardan ceza istendi.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Kobane soruşturması” kapsamında aralarında  HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da olduğu 108 kişi hakkında iddianame hazırladı.

İddianamede 108 kişi için "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" ve 37 kez "adam öldürme" başta olmak üzere çeşitli suçlardan cezalar istendi.

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın 20 Eylül 2019 tarihinden bu yana tutuklu olduğu ve son olarak 25 Eylül 2020 tarihinde genişletilen soruşturma kapsamında 27 siyasetçi tutuklu durumda. Konu üzerine ulaştığımız dosya avukatları iddianamenin hazırlandığının gazetecilere tek cümle ile aktarıldığını, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne kabul edilmesi için gönderildiğini belirtti. Mahkeme tarafından incelenmesi ardından iddianamenin kabul edileceğini aktaran avukatlar dosyadaki “gizlilik” kararının da iddianame kabul edildikten sonra kalkacağını belirtti.

İddianamenin ardından sosyal medya hesabı Twitter’dan açıklama yapan Demirtaş’ın avukatlarından Fırat Epözdemir, “6-8 Ekim olaylarıyla ilgili HDP tarafından atılan 3 tweet dayanak yapılarak soruşturma başlatılmış, aralarında Sayın Yüksekdağ ve Sayın Demirtaş’ın da bulunduğu çok sayıda kişi tutuklanmıştı. Soruşturma tamamlandı ve iddianame hazırlandı. Konuyla ilgili AİHM’in tespiti ise şuydu!”

“AİHM Büyük Dairesi, zaten işi hukuken bitirmişti”

Demirtaş’ın avukatlarından Diyarbakır Barosu’ndan Mahsuni Karaman ise şu ifadeyi kullanmıştı: “Erdoğan ile Bahçeli görüşmesinin ardından ‘karşı hamle’ geldi. Ama "işi bitiririz" bu kez eksik. Çünkü AİHM Büyük Dairesi, zaten işi hukuken bitirmişti. Demirtaş ve arkadaşları hukuken serbest kalmalı.”

“Demirtaş’ı tahliye etmeniz de yetmeyecek, beraat ettirmek zorunda kalacaksınız”

Demirtaş’ın bir diğer avukatı Ramazan Demir ise “AİHM Büyük Dairesi tarafından verilen karar sonrası hukuki hiçbir kıymeti olmayan bu iddianame de birkaç yıla tozlu raflardaki yerini alacaktır.Selahattin Demirtaş’ı tahliye etmeniz de yetmeyecek, beraat ettirmek zorunda kalacaksınız. Bu konu şimdilik sadece gün ve zaman meselesi” ifadesini kullandı.

“İçeride dışarıda, biz hep birlikte mücadeleye devam ederiz”

Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ise Twitter’dan Demirtaş’ın cezaevinden çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak “Sen türkülerini söyle. İçeride dışarıda, biz hep birlikte mücadeleye devam ederiz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.