Af Örgütü'nden tutuklu Kürt siyasetçi için İran Yargıtay Başkanı'na mektup

Af Örgütü'nden tutuklu Kürt siyasetçi için İran Yargıtay Başkanı'na mektup

.

A+A-

Uluslararası Af Örgütü, İran'daki tutuklu Kürt siyasetçi Zeynep Celaliyan’ın serbest bırakılması için İran Yargıtay Başkanı İbralim Reisi’ye mektup gönderdi.

Mektupta, Celaliyan’ın İran cezaevinde maruz kaldığı hak ihlalleri ve sağlık sorunlarına dikkat çekilerek, yetkililerden bu durumun düzeltilmesi ve serbest bırakılması talep edildi. Mektupta, Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan’ın 6 yıldır cezaevinde tedavi edilmediği ve 29 Nisan 2020’de koronavirüs testinin pozitif çıktığı bilgisi de paylaşıldı.

Uluslararası Af Örgütü mektupta şu ifadeleri kullandı: “Son bir yıl içerisinde dört farklı cezaevine nakledilen Celaliyan’ın İstihbarat Bakanlığı tarafından yeterli sağlık hizmetine erişimi şartlandırıyor. Azerbaycan vilayetindeki ailesine yakın bir hapishaneye nakledilmesi karşılığında kameralar önünde itiraflarda bulunması geçmişte yaptığı siyasi faaliyetlerinden ötürü yanlış yaptığını ve pişmanlık duyduğunu söylemesi isteniyor.”

 Kızı Zeynep Celaliyan ile 29 Kasım 2020’de yapmış olduğu konuşma gerekçe gösterilerek baba Ali Celaliyan’ın da istihbarat birimleri tarafından gözaltına alındığına da yer verilen mektupta, müebbet hapis cezasına çarptırılan Celaliyan’ın keyfi bir şekilde hücreye kapatıldığı ve fiziki işkenceye maruz kaldığı kaydedildi. Uluslararası Af Örgütü mektupta Kürt siyasetçi Zeynep Celaliyan’ın serbest bırakılmasını da talep etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.