Adige Cumhuriyeti’nde Kürt şampiyonların köyü: Belo

Adige Cumhuriyeti’nde Kürt şampiyonların köyü: Belo

.

A+A-

Rusya’nın güneyindeki Adige Cumhuriyeti’nde “Şampiyonların Köyü” olarak adlandırılan Belo köyünde birçok Kürt şampiyon sporcu yetişti. Kürt nüfusunun toplu yaşadığı köylerden biri olan Belo’da 500 Kürt aile yaşıyor. Burada yaşayan eski sporcu Kürtler, köy meydanında günlük olarak çocuklarla top oynayarak tecrübelerini yeni nesile aktarıyor.

Rusya’da Kürtler en çok Krasnodar kenti ile Adige Cumhuriyeti’nde yaşıyor. Resmi olmayan verilere göre bölgede yaşayan Kürtlerin nüfusu 20 bin kişiyi buluyor.

Bölgedeki Belo köyü, Kürtlerin topluca yaşadığı köylerden biri. Buradaki Kürtler Kürdistan’a olan sevgilerini ifade ediyor, kendi dil ve kültürünü koruyor. 

Rûdaw’a konuşan köy sakinlerinden eski sporcu Barzani Nebiyev, “Kürdistan’ın özgür olmasını ve sporcularımızın Kürdistan bayrağını dalgalandırmasını istiyoruz. Rusya’daki Kürt sporcularla Kürdistan’daki sporcuların karşılaşacağı bir maçı organize etmeye yönelik bir proje hazırladım” dedi.

3 yıllık süreçte büyük başarılar elde eden 9 yaşındaki Davut İsmayilov da profesyonel futbol okuluna devam ediyor ancak köy meydanında çocuklarla hobi amaçlı top oynuyor.

Büyük başarılar elde ederek alanında ilk önce Adige Cumhuriyeti şampiyonu olan Davut, şimdi de Rusya genelinde şampiyon olarak büyük bir üne kavuştu.

Davut, “9 yaşındayım ve bu madalyayı kazanarak Rusya şampiyonu oldum. Bunlar hepsi benim madalyam. Bunu bir ay önce aldım. Bu dört madalyayı da Krasnador’da aldım ve şimdi de dünya şampiyonu olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Belo köyünde profesyonel anlamda futbol sahası olmadığı için günlük olarak antrenman yapmak isteyenler şehir merkezine gidiyor.

Davut şampiyonluğunu eğitim ve antrenmanlarına büyük önem vereb ailesine borçlu. Zira ailesinin desteği olmadan şampiyonluğa ulaşması zor.

Davut’un kızkardeşi Zarin, “Kardeşimin sporcu olacağını biliyordum. Ben de sporcu olmak istiyordum ama babam izin vermedi. Üniversiteyi bitirerek diplomat olacağım” diye konuştu.

Davut’un babası Rafiq İsmayilov, “Köyümüzde spor salonları olmadığı için 30 kilometre mesafedeki şehir merkezine gidiyoruz. Oradan da bir çok şampiyon çıkmış” dedi.

Davut tamamı Rus olan arkadaşlarıyla günlük 2 saat antrenman yapıyor. Disiplinli bir şekilde talimatları yerine getiren Davut ve arkadaşları hocalarının dediklerini eksiksiz yerine getiriyor.

Davut’un eski şampiyon olan teknik direktörü Samvel Aleksandroviç, “Davut daha genç ama buna rağmen şampiyon oldu. Rusya genelinde yapılan yarışmalarda iki kez birincilik elde etti. Şüphesiz belirlediği büyük hedeflere çabalayarak ulaştı. Geleceği olan bir çocuk. Antrenmanlarına aralıksız devam etmeli. 12 yaşından sonra bireysel olarak da Rusya genelindeki şampiyonalara katılabilecek. Rusya’daki şampiyonluklardan sonra Allah’ın izniyle dünya şampiyonluklarının önü açılacak” dedi.

Henüz başarı basamaklarının başında olduğunun farkında olan 9 yaşındaki Davut, azimle mücadelesini devam ettirerek hayallerini gerçekleştirmek istiyor.

 

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.