ABD’li yetkili: Kürdistan Bölgesi'ni dikkatle takip ediyoruz

ABD’li yetkili: Kürdistan Bölgesi'ni dikkatle takip ediyoruz

.

A+A-

ABD’in İran ve Irak'tan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jennifer Gavito, Irak’ta Amerikan askerlerinin yıl başından itibaren misyonunun değişeceğini ancak bunun Irak’ı terk etmek anlamına gelmediğini yineledi.

Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından organize edilen “İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak” adlı foruma katılan Jennifer Gavito, ülkesinin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik politikaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Irak’ın istikrarı kadar bölgede İran’ın nükleer silah sahibi olmasını engellemek istediklerini belirten Gativo, ayrıca Tahran yönetiminin Suriye ve Lübnan’a müdahalesi ile bölgedeki silahlı milis grupları desteklemesini önmelek için bölge ülkeleri ile çalıştıklarını söyledi.

Jennifer Gavito, yıl başından itibaren Irak’taki ABD askeri varlığının sona ereceğini, ancak bunun Irak’ı terk etmek anlamına gelmediğini söyledi.

Irak’ın kalkınması, istikrar ve huzuru için uzun vadeli planları olduğunu anlatan Gativo, “IŞİD’le mücadele devam edecek. Irak güvenlik güçlerinin kabiliyetinin üst düzeye ulaştığını görmek istiyoruz. Bu kapsamda koalisyon güçleri ile Irak’a desteğimiz devam edecek” dedi.

Irak’ın bölgede stratejik konuma sahip olduğunu kaydeden Gativo, Bağdat’ın başta Körfez ülkeleri olmak üzere diğer bölge devletleri ile ilişkilerinin iyi olmasını istediklerini kaydetti.

“Kürdistan Bölgesi'ni dikkatle takip ediyoruz” diyen ABD’in İran ve Irak'tan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jennifer Gavito, “Peşmergeye desteğimiz devam edecek” diye konuştu.

Jennifer Gavito, “Bölgedeki diğer bir engelde PKK’nin varlığıdır. ABD PKK’yi terör örgütü olarak görüyor. Sadece Kürdistan Bölgesi için de değil, Türkiye ve bölge için de bir tehdittir. Bu engelin ortadan kaldırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nin kalkınan bir bölge olduğunun altını çizen Gativo, “Kürdistan Bölgesi’deki ekonomik  yatırımlarımız güçlendireceğiz. Yine kültürel ilişkilerimizi ileri taşıyoruz. Erbil’deki konsolosluğumuz aracılığı ile desteklerimiz devam ediyor. Son olarak Erbil Kalesinin restorasyonu konusunda destek verdik” dedi.

Suriye ve Rojava konusuna da değinen ABD’li yetkili, “Suriye’de halkına karşı kimyasal silah kullanan bir yönetim meşru olamaz. Biz bu konuda Suriye hükumetinin işkencelerinin sona ermesi için çalışıyoruz” yorumunu yaptı.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.