ABD'den 'VOA Türkçe' açıklaması: Derin endişe duyuyoruz

ABD'den 'VOA Türkçe' açıklaması: Derin endişe duyuyoruz

.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı, RTÜK'ün Amerika'nın Sesi Türkçe'ye lisans başvurusu yapmak için 72 saat süre vermesi hakkında yaptığı açıklamada, "Durumu yakından takip etmeye devam ediyoruz" dedi.

 ABD Dışişleri Bakanlığı, RTÜK'ün lisans başvurusu yapmak için 72 saat süre verdiği Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe ile ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık, VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, 'durumu endişeyle izlediklerini' kaydetti. "VOA Türkçe'nin karşı karşıya kaldığı durumu yakından takip etmeye devam ediyor ve derin endişe duyuyoruz” denilen açıklamada bakanlık Türkiye’yi temel ifade özgürlüğüne saygı gösterme konusundaki yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

Bakanlık, açıklamada, “Bireyin ifade özgürlüğü hakkı, sınırlara bakılmaksızın her türlü bilgi ve düşünceyi arama, alma ve verme özgürlüğünü içerir. İfade özgürlüğüne saygı Türkiye'nin anayasasında ve uluslararası taahhüt ve yükümlülüklerinde yer almaktadır" dedi.

Amerika'nın Sesi'nde (VOA) konuya ilişkin yapılan açıklamada da RTÜK'ün adımındaki sansür tehlikesine dikkat çekildi. Açıklamada, RTÜK'ün 2022 yılındaki erişim engeline atıfta bulunularak, ''Şubat 2022'de aynı konuda belirttiği gibi, bu lisans şartı basına sansür uygulamak için tasarlanmış gibi görünüyor'' ifadeleri kullanıldı. 

VOA'nın küresel izleyicilerine 'doğru, tarafsız ve kapsamlı' haber sunması gereken uluslararası bir kamu hizmeti yayıncısı statüsüne dikkat çekilen açıklamada, ''VOA'nın sansüre olanak sağlamayı amaçlayan herhangi bir yönergeye uyması mümkün değil'' ifadeleri kullanıldı. VOA Direktör Vekili Yolanda López de "VOA, Türk düzenleme denetleme kurumlarının, ya da haber ve bilgi sağladığımız herhangi bir ülkedeki makamların, haber yayınlarımızı sansürleme girişimi kokan her türlü şartına itiraz etmeye devam edecek. İzleyicilerimiz için güvenilir bir bağımsız gazetecilik kaynağı olarak kalma zorunluluğu tüzüğümüzde yer alıyor. Bu nedenle VOA'nın misyonunu yerine getirme kabiliyetini tehdit eden herhangi bir müdahaleden kaçınmak için gereken her adımı atacağız" dedi.

VOA Sözcüsü Bridget Serchak da lisans alma durumunun Netflix gibi yayın kanalları için olduğuna işaret ederek, "Bunun sansür olduğu endişesi duyuyoruz. VOA objektif ve hesap verebilir habercilik yapar bizim bir sansür uygulamasını kabul etmemiz mümkün değil" açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), geçen yıl "amerikaninsesi.com" alan adına erişimi engellettiği Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'ye lisans başvurusunda bulunması için 72 saat süre tanıdı. Başvuru olmazsa "voaturkce.com" alan adı da engellenecek.

RTÜK'ün 21 Ağustos'ta yayımladığı duyuruda, "Başvuru talebini içeren dilekçesiyle birlikte taahhütnameyi sunmaz ve üç aya tekabül eden yayın lisans ücretini peşin olarak ödemez veya yayın hizmetlerine bu duyuruyu müteakiben yetmiş iki saat içerisinde son vermez ise Üst Kurul tarafından 6112 sayılı Kanunun 29/A maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Sulh Ceza Hâkimliğinden içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi talebinde bulunulacağı ve ayrıca aynı Kanunun 33 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılacağı ihtar olunur" denildi. Kararın, Üst Kurulun 2023/27 sayılı toplantısında alındığı da belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.