ABD, Polonya ve Ukrayna'dan Rus gazına karşı işbirliği adımı

ABD, Polonya ve Ukrayna'dan Rus gazına karşı işbirliği adımı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Doğu Avrupa ülkelerinin enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltacak projeleri hayata geçiriyor.

A+A-

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Doğu Avrupa ülkelerinin enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltacak projeleri hayata geçiriyor.

Washington, Polonya ve Ukrayna ile bölgede güvenli doğal gaz arzı konusunda işbirliğini ilerletme konusunda anlaştı. Üç ülke ABD’den gelen LNG kaynaklarıyla bölgedeki gaz arz güvenliğini artırmak için bir mutabakat zaptı imzaladı.

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Polonya hükümeti stratejik enerji altyapı yetkilisi Piotr Naimski ve Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Oleksandr Danylyuk, Varşova'da bir araya gelerek bölgedeki enerji güvenliğini masaya yatırdı.

Perry, basın toplantısında "Polonya'nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmaya yardımcı oluyoruz" dedi.

Perry, ayrıca 2014'te Kırım'ı topraklarına katan Rusya'ya yönelik yaptırımları büyük olasılıkla sertleştirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Naimski de "Rusya'ya bağımlı olan Ukrayna'nın gaz arzını çeşitlendirmek için her türlü çabayı göstereceklerini" ifade etti.

Ukrayna ve Polonya'nın doğal gaz endişesi

Rus doğalgazının üçte biri Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine ulaşıyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz transit anlaşması gelecek Ocak ayında sona eriyor. Ukrayna, Moskova'nın gaz arzını keserek ülkenin kış aylarına enerji sıkıntısıyla girmesinden endişe duyuyor.

ABD'nin Doğu Avrupa'daki en yakın müttefikleri arasında görülen Polonya, kullandığı gazın büyük bölümünü Rusya'dan tedarik ediyor. İki ülke arasındaki doğal gaz anlaşması ise 2022'de sona eriyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.