ABD, İran’dan elde ettiği mühimmatı Ukrayna’ya aktardı

ABD, İran’dan elde ettiği mühimmatı Ukrayna’ya aktardı

.

A+A-

Euronews'in haberie göre Geçen hafta yapıldığı açıklanan transfer, Ukrayna’nın mühimmat sıkıntısı çektiği ve ABD’de Cumhuriyetçi Partili vekillerin yeni yardımları engellediği bir süreçte gerçekleşti.

Habere göre sevkiyatın içerisinde Kiev’in topçu ve hava savunma mühimmatı gibi önemli kalemlere olan ihtiyacı karşılayacak malzeme bulunmuyor.

ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) açıklamasında, “ABD hükümeti Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne beş binin üzerinde AK-47 makineli tüfek, keskin nişancı tüfeği, RPG-7 ve 500 binden fazla 7.62mm mühimmat transfer etti. Bu silahlar Ukrayna’nın Rus işgaline karşı savunmasına katkı sağlayacaktır. Bir tugayı donatacak kadar yeterli malzeme var.” denildi.

CENTCOM, silah ve mühimmatın Mayıs 2021 ile Şubat 2023 arasında İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan Yemen’deki Husi isyancılarına aktarılırken dört “vatansız gemide” ele geçirildiğini söyledi.

Uluslararası sularda seyreden ancak herhangi bir ülkenin bayrağını taşımayan gemiler için “vatansız gemi” terimi kullanılıyor.

Ayrıca açıklamanın devamında, “Hükümet bu mühimmatların mülkiyetini 1 Aralık 2023’te Adalet Bakanlığı’nın müsadere kararıyla elde etti” ifadesine yer verildi.

Yemen’de başkent Sana dahil önemli kentlerin kontrolünü elinde bulunduran İran destekli Şii isyancı Husi hareketi, Kasım 2023’ten bu yana İsrail saldırıları altındaki Gazze’deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla Kızıldeniz’de seyreden gemilere saldırılar düzenliyor.

Husi saldırıları Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki gemileri hedef alıyor. Bu saldırılar, deniz nakliye hattını tehdit eden önemli bir ‘uluslararası güvenlik sorunu’ olarak görülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.