ABD basını: ABD’nin İran destekli gruplara karşı misilleme saldırısı başladı!

ABD basını: ABD’nin İran destekli gruplara karşı misilleme saldırısı başladı!

.

A+A-

Suriye’nin Deyrezor vilayetinde bu gece düzenlenen bombardımanların ardından ABD medyası, İran destekli silahlı gruplara yönelik misilleme saldırılarının başladığını duyurdu.

Sky News kanalı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden aktardığı haberinde Suriye'nin doğusundaki bölgelere muhtemelen ABD tarafından hava saldırıları düzenlendiğini bildirdi.

CNN International'e konuşan iki ABD'li yetkili, ABD ordusunun Irak ve Suriye'deki hedeflere hava saldırıları düzenlemeye başladığını söyledi.

Yetkililer, “Bu, Orta Doğu'da ABD birliklerine saldırılar düzenleyen İran destekli milislere yönelik muhtemelen bir dizi daha büyük ölçekli saldırının başlangıcı olacak” dedi.

CNN'e göre ABD Başkanı Joe Biden, Ürdün’de 3 ABD’li askerin öldürülmesinin ardından milis grupların saldırılarını tamamen durduracak şekilde karşılık vermesi yönünde artan bir baskı altındaydı.

İran destekli militanlar Ekim ayından bu yana Irak ve Suriye'deki ABD askeri tesislerini 160'tan fazla kez hedef aldı. Bazı Cumhuriyetçi vekiller ABD'nin doğrudan İran'ı vurması yönünde çağrıda bulunmuştu.

ABC News, ABD’nin cuma günü, Irak ve Suriye'de İran destekli milislere ve İran'ın askeri hedeflerine karşı, geçen Pazar günü Ürdün'deki bir Amerikan üssüne düzenlenen ve üç ABD askerinin ölümüne yol açan insansız hava aracı saldırısına misilleme saldırıları düzenlemeye başladığını duyurdu.

ABD basını: Irak ve Suriye’de hedeflerin vurulması planı onaylandı

CBS televizyonunun haberine göre ABD Ürdün’de Amerikan askerlerinin öldüğü saldırının ardından Irak ve Suriye’de hedeflerin vurulması onaylandı. Savunma Bakanı Lloyd Austin Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında “Kendi seçtiğimiz zamanda, yerde ve şekilde karşılık vereceğiz” dedi.

Biden yönetimi yetkilileri saldırıya çok aşamalı ve günlere yayılan bir karşılık vereceklerini belirtmiş ancak başka ayrıntı vermemişti. CBS’in haberine göre Irak ve Suriye’de birden fazla hedef ve İranlı personel ve tesisin vurulması dahil operasyon planının onaylandığını aktardı.

Biden yönetimi yetkilileri Ürdün’de 3 ABD askerinin öldüğü saldırıdan İran’ın desteklediği grupları sorumlu tutuyor.

 “İnsansız hava aracı İran yapımı”

Reuters’ın haberine göre Amerikalı yetkililer, Ürdün’deki saldırıda kullanılan insansız hava aracının İran yapımı olduğunu ve İran’ın Rusya’ya Ukrayna savaşı için gönderdiği insansız hava araçlarına benzediğini belirtiyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında, saldırının arkasında “Direniş Ekseni” içindeki bir unsurun düzenlediğini söylemişti. Irak ve Suriye’deki İran bağlantılı gruplar ve Lübnan’da İran’ın desteklediği Hizbullah’ı kapsıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Irak’ta faal olduğu bilinen Kataib Hizbullah’ı (Hizbullah Tugayları) da kapsayan İslami Direniş örgütünü işaret etmişti.

Bakan Austin Ürdün’deki saldırıdan İran’ın ne kadar bilgisinin olduğuna ilişkin bir soruya, “Bunu bilmiyoruz ancak bunun çok önemi yok. Bu grupları İran’ın desteklediğini, bazı durumlarda bu gruplara silahların kullanılması konusunda eğitim verdiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Irak ve Suriye'de çok sayıda yer vuruldu

Irak ve Suriye'nin doğusunda Deyrizor iline bağlı Elbukemal ile Meyadin ilçelerinde İran destekli gruplara ait hedefler yoğun şekilde bombalandı.

Elbukemal ile Meyadin ilçelerinde yer alan Ayyaş Depoları, Kuriyye, Herri, Hayadariyye, Bişri, Mezar Ali Çiftlikleri, Rahbe Kalesi ve Sanayi bölgesinde bulunan İran destekli gruplara ait 11 hedef ABD tarafından hedef alındı.

Vurulan söz konusu yerlere hava saldırıları devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.