Zarrab Davası: İtirafçı mı oldu?

Zarrab Davası: İtirafçı mı oldu?

ABD'de tutuklu bulunan Zarrab, geçtiğimiz hafta jürili ön hazırlık oturumuna katılmamıştı. ABD basınında çıkan itirafçı oldu iddiaları Türk siyasi çevrelerinde adrenalini yükseltiyor.

A+A-

Geçen yıl 16 Mart’ında ABD'ye karşı dolandırıcılık, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) ihlal etmek, bankacılık sistemine karşı dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarından ABD’nin Florida Eyaletinde göz altına alınan İran ve Türkiye vatandaşı Reza Zarrab, geçen hafta Perşembe jürili yargılama öncesi son ön duruşmaya katılmamış, avukatları kendisinden bir hafta boyunca haber alamadıklarını beyan etmiş ve tüm bu gelişmeler, tutuklu işadamı Zarrab’ın Newyork’ta yargılandığı davada savcılıkla işbirliği yapmış olabileceğine dair sinyaller olarak nitelendirilmişti.

Bugünkü Bakanlar Kurulu Toplantısı’ndan da Zarrab Davasıyla ilgili Bozdağ’ın yorumu, davanın tamamen siyasi olduğu ve Türkiye’ye karşı bir kumpas davası olduğu yönündeydi.

İranlı işadamı Reza Zarrab, 27 Kasım’da başlayacak olan jürili yargılama öncesi, geçtiğimiz hafta Perşembe günü gerçekleşen son ön yargılamaya katılmadı. Ön yargılama öncesinde ABD Federal Hapishaneler Bürosu'nun internet sitesinde Reza Zarrab'ın 8 Kasım'da serbest bırakıldığı yönünde bir güncelleme yer almıştı. Zarrab’dan haber alınamaması ve nerde olduğunun bilinmemesi üzerine Türkiye 2 kez ABD’ye nota vermiş ve Zarrab’ın sağlık durumundan endişe ettiklerini belirtmişlerdi. İlk notaya cevap vermeyen ABD, ikinci nota üzerine Zarrab’ın sağlık durumunun iyi olduğunu belirtmekle yetinmiş, nerde olduğuna dair bilgi paylaşmamıştı.

 Doğan Haber Ajansı, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde Türkiye ve İran vatandaşı iş adamı Reza Zarrab'ın hâlâ tutuklu bulunduğunu aktardı.

Hürriyet gazetesine konuşan Zarrab'ın avukatlarından Şeyda Yıldırım ise "Serbest bırakıldığı bilgisi doğru değil. Başka bir bölüme alınmış olabilir. Bize de beş gündür bilgi vermiyorlar, hiçbir haber alamıyoruz" demişti. New York Times gazetesi geçen ay yayınladığı bir haberde, Reza Zarrab'ın başsavcılıkla anlaşmaya vararak işbirliğine gidebileceğini ve itirafçı olabileceğini ve Zarrab'ın avukatlarının ek iddianame üzerine savunmalarını mahkemeye iletmediği belirtiliyordu.

 

NBC’den ‘Zarrab itirafçı oldu’ iddiası

 

ABD basınından NBC, Zarrab’la ilgili, Tom Winter ve Julia Ainsley imzalı bir haber yayınlamış ve haberde Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliğine başladığını ve hapisten çıktığını duyurmuştu. Haberde, "Savcılık Zarrab'dan Türkiye hükümeti ile görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn arasındaki bağlara dair bilgi talep edebilir." ifadeleri  kullanılmış, bilgiler ise davayla ilgili bilgisi bulunan iki ‘sağlam kaynak’a dayandırılmıştı.

Sözkonusu haberde çarpıcı bir başka iddia ise şöyleydi: "Özel yetkili savcı Robert Mueller, Aralık'ta Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak göreve başladıktan sonra Michael Flynn'in Fethullah Gülen'in kaçırılıp Türkiye'ye getirilmesi ile Zarrab davasının düşürülmesi için Türkiye'den 15 milyon dolar alıp almadığı konusunu soruşturuyor." Haberde hatırlatılan bir diğer konu da Zarrab'ın avukat ekibinde yer alan Rudy Giuliani ile Michael Mukasey'in Türkiye'ye giderek davayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşmüş olmaları.

Abdulkadir Selvi: ‘Zarrab üzerinden Erdoğan’a oerasyon çekiliyor!’

Hükümete yakınlığıyla bilinen Abdulkadir Selvi bugünkü Hürriyet’te yayınlanan ‘Zarrab operasyonunun bilinmeyenleri’ başlıklı köşe yazısında ilgi çekici ifadeler kullandı. Selvi ‘"Zarrab’ın Türkiye dışındaki mal varlığına sahip olması ve ticari faaliyette bulunma izni karşılığında itirafçı olma pazarlığı yaptığı söyleniyor. İtirafçı olursa halka biraz daha genişleyecek ve yeni bir iddianame yazılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 'Burnumuza pis kokular geliyor' demesi ondan" dedi.

 

Türkiye’nin önünde iki seçenek bulunuğunu söyleyen Selvi ‘Ancak Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın da savunduğu gibi, olayı ambargoyu delen bir işadamı ve onun etrafında dönen bir para ve altın trafiği olarak görüp, seviyesini düşürebiliriz. Ya da diplomaside “kol bükme” olarak isimlendirilen önemli bir kozu karşısına koyup, Zarrab dosyasının rafa kalkmasını sağlayabiliriz. Zarrab bu olayda nokta değil sadece bir virgül. Zarrab üzerinden Erdoğan’a operasyon çekiliyor" yorumunda bulundu.

(Yazının tamamı için bkz: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/zarrab-operasyonunun-bilinmeyenleri-40650918

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.