Yüksekova’daki katliam zırhlı aracın kamerasında!

Yüksekova’daki katliam zırhlı aracın kamerasında!

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde geçen yıl 4 sivili öldüren ve 2 sivili yaralayan zırhlı aracın görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde sürekli sivillerin hedef alınması ve seri şekilde ateş açılması net bir şekilde görülüyor.

A+A-

Hakkâri’nin Yüksekova ilçe merkezinde 8 Ekim 2016’da yoldan geçen 4 sivili öldüren 2 kişiyi yaralayan kobra tipi zırhlı polis aracının kulesinden çekilen görüntüler ortaya çıktı.

Devriye görevi yapan Hakkari Özel Harekat Şube Müdürlüğü’ne ait 30 A 0593 plakalı Orman kod adlı zırhlı polis aracının kule kısmındaki silahtan ateş edilmesi sonucu, cadde üzerindeki bulunan Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen isimli siviller yaşamını yitirmiş, Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya ise yaralanmıştı.

Olay ile ilgili başlatılan adli ve idari soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan zırhlı aracın silahçısı özel harekatçı İlyas Mekikli, 8 Ekim 2016’da tutuklandı. Yapılan resmi açıklamalarda, olayın bir “kaza” sonucunda meydana geldiği ileri sürülmüştü. Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak, sanık polis Mekikli hakkında “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

 

Mekilli ifadesinde ‘Ben tetiğe kesinlikle basmadım. Benim kusurum yoktur. Kobra tipi araçların kule kısmı sürekli arıza vermekteydi. İki aylık bir araçtı, ama sürekli arıza vermekteydi. Ben silahın arıza yaptığında oradaki yerel tamirciler ile basit bir şekilde tamir edildiğini görmüştüm” iddiasında bulunmuş ve 4 sivili öldürmesine rağmen 1 yıl bile tutuklu kamadan tahliye edilmişti.

 

Ancak bilirkişi raporu ve aracın görüntüleri sanığın bu iddiasını çürütmüştü. Davaya bakan mahkeme, 2 Ekim’de görülen 2’nci duruşmada sanığın etki edebileceği delillerin toplanmış olmasını gerekçe göstererek, sanık Mekikli'nin tahliyesine karar verdi. Müşteki avukatları ise aracın silahının kendiliğinden ateş almadığını, sanığın sivilleri bilinçli ve kasıtlı olarak taradığını, bu nedenle “olası kastla” yargılanması gerektiğini belirterek, sanığın tahliye edilmesine tepki göstermişti. 

(MA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.