Mustafa Kalpak

Mustafa Kalpak

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeni sistem ve Kürtler

A+A-

* Yeni sistemde Kürt meselesinin çözümü konusunda nasıl bir rota izlenecek bunun ipuçları henüz belli değil. Ama mesele içinden çıkılmaz bir hal almış ta değildir. Başkanlık sistemi sürecinin nasıl bir ortama evrileceği belirsizliğini korusada içinde çözüm potansiyelini de barındırıyor. Her sistemin sorunlara bir çözüm mantığı vardır. Asıl önemli olan Kürtlerin çıkarları yeni sisteme nasıl monte edileceğidir.

Tek başına ne Parlamenter Sistem ne de Başkanlık Sistemi otomatikman Kürtlerin milli çıkarlarını korumaya elverişlidir. Bir sistemi diğerine karşı idalize etmek, hele hele onu idolojik bir problem haline getirmek kürt siyasetin işi olmamalıdır.

Mevcut anayasal parlamenter sistemi Kürtler için ne gibi nimetler sunuyordu? Bu sistem ne kadar önemlidir Kürt siyasileri için? Meclis yetkilerinin zayıfladığı Devlet Başkanlığı Hükümet Sistemi yetkilerin artığı yeni sistemde karar alma mekanizmasının hızlandırılması Kürt sorunu için ne gibi sorunlar ya da yararlar yaratabilir. Bunlar konuşulup tartışılmalıdır.

* Yeni sistemin önünde haledilmesi gereken üç yakıcı gerçek duruyor:

1- Türkiyedeki Kürtler üzerinde kurumsal/yapısal bir Anayasal-Devlet baskısı vardır. Bu yüzden tamire gelinmez, sil baştan,sıfır kilometreli yeni bir demokratik sivil anayasaya ihtiyaç vardır.

2- Devlet Başkanlığı ya da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemin reformlara tabi tutulmaya ihtiyacı vardır. Böyle bir sistemin en iyi federal eyalet rejimlerde işlediğini biliyoruz..
Kuvvetler birliği değil kuvvetler ayrılığın katı ilkelerin uygulanmaya konulması esas olmalıdır.

Bu konularda hem anayasal değişikliklere gidilmesi ve hem de devletin yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç vardır.

3- Türkiye, Avrupa Birliğine üyelik sürecini hızlandırması gerekir. Kürt Şart'ını kabul gören güçlendirilmiş bir siyasi diyalog sürecine ihtiyaç vardır.

 

Kürdistani ittifak ve yerel seçimler

*Kürt Seçim ittifakı önümüzdeki yerel seçimler için tekrar bir araya gelip muhtelif yerlerde halk arasında sevilen ve sayılan, gerçekten halka hizmet götürebilecek güçlü profilere sahip adayları tespit etmeli , onların etrafında kenetlenmelidirler. Vakit geçirmeden yerel seçimin üzerinde durulmalıdır.

*Kürdistan bölgesinde HDP ile ittifak halinde yerel seçimlere girilmemelidir. Aksi taktirde; HDP'nin "Kürt Siyasi Hareketi" ünvanı tescil edilmiş olunacaktır. ( Daha önce HDP ile Devlet Başkanlığı, Meclis ve Yerel, birlikte, bir paket halinde seçimlere girilmesini savunmuştum. Malesef bu bilinen sebeblerden dolayı gerçekleşmedi )

*Yerel seçimlerde Kürt partileri ancak biribirleri ile ittifak kurmalıdır. Slogan bu!

*Bölgede, ısrarla , AKP'nin yanısıra HDP'ine rakip ve ona muhalefet edebilecek, etnik endeksli bir güç birliği alternatifine ihtiyaç vardır. Bu mutlaka yaratılmalıdır ve bu mutlaka güçlendirilmelidir.

*AKP ve HDP: "En büyük Kürt partisi benim!" "Kürt Siyasi Hareketi benim! " gibi saptırılmış sahiplenme ünvanlar etrafında topladıkları oylar elerindenden çıkarılmalıdır. Nasıl? Kolay değildir bu. Ama bu mümkün değildir de değildir. Özlük Kürt siyaseti yaratılmak isteniyor ise bu zorluğa karşı insanların güç vermesi gerekiyor. Yapılacak işe de inanması lazımdır..

*Bölgede sadece Kürt partileri güçlendirilmelidir. Kürt partileri bölgesinde biribirleri ile rekabet ederler ancak. Türk ya da Türkiyeli bir parti karşısında, bölgede ortak hareket ederler. AKP ve HDP'ine verilmiş Kürt seçmen oylarına ortak talip olurlar.

*Bölgede; her iki partiye verilmiş oylara göz dikilmelidir. Partilerden biri ile ittifak kurarak olmaz bu. ( istisnalar,. mahali bazı özel şartlar durumda bazı şahsiyeler şartlı desteklenebilir. Ama bu partiler ile seçim ittifakı kurulmaz)

Kürt siyasi ana akımı; Kurdistan'da AKP ile HDP' den ayrı durmalı iksine de ortak vurmalı.!

Hedef: HDP'ini Türk solu ile AKP'ni de Anadolu ile başbaşa bırakmaktır.

Kürdistani ittifak şimdiden hazır mı buna?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar