Vartinis davasında zamanaşımı riski

Vartinis davasında zamanaşımı riski

.

A+A-

Muş Barosu Başkanı, mağdur avukatı Kadir Karaçelik “Dosyanın, 3 Ekim 2023’e kadar kesin karara bağlanmazsa zamanaşımı nedeniyle düşmesi tehlikesi var” demişti.

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993’teki katliama dair davanın 14. duruşması dün görüldü.

Aynı aileden 9 kişinin yakılarak öldürüldüğü olayla ilgili, Yargıtay’ın bozma kararı sonrası dava Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

MA'nın haberine göre, mahkeme heyeti 2021 yılının Eylül ayında davanın firari sanık Bülent Karaoğlu hakkında verilen kırmızı bülten talebi kararına rağmen, sanığın yakalanmadığını açıkladı.

Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bir sonraki duruşmanın 5 Temmuz’da görülmesine hükmetti.

Zamanaşımı riski var

Muş Barosu Başkanı, mağdur avukatı Kadir Karaçelik bianet’e yaptığı açıklamada zamanaşımı riskinden bahsetmişti:

“Dosyanın, 3 Ekim 2023’e kadar kesin karara bağlanmazsa zamanaşımı nedeniyle düşmesi tehlikesi var. Ancak tutuklama kararının infaz edilmesinin ardından dava sürecinin hızlanmasını, birkaç duruşmada karar verilmesini bekliyoruz. Dosya Yargıtay’a gittiğinde de zaten daha önceden hukuki açıdan incelenmiş bir dosya olduğundan hızlı şekilde hüküm verebilir.”

28 yıl sonra yakalama kararı çıktı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını belirterek beraat kararını bozmuş ve yargılanmanın yenilenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Muş, Vartinis’te 3 Ekim 1993’te aynı aileden yedisi çocuk dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesiyle ilgili davada Yargıtay 1. Ceza Dairesi de katliamının sorumlusunun dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu olduğunu tespit etti. 

Yargıtay, mahkemenin Karaoğlu hakkında verdiği beraat kararını “köyün yakılması emrini Yüzbaşı Karaoğlu vermiştir” diyerek bozdu.

Bu kararın ardından davanın görülmesine, 21 Eylül’de Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı ve Karaoğlu hakkında yakalama kararı çıkarıldı ancak karar halen infaz edilmedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.