“Ulusal birlik kavramının içi boşaltılmamalı”

“Ulusal birlik kavramının içi boşaltılmamalı”

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, görüşmelerin ulusal birliğe katkısının olabilmesi için HDP’nin öncelikle cevaplaması gereken ciddi sorular olduğunu söyledi.

A+A-

BasHaber - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki HDP Heyeti’nin Erbil temaslarını BasHaber’e değerlendiren PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, görüşmelerin ulusal birliğe katkısının olabilmesi için HDP’nin öncelikle cevaplaması gereken ciddi sorular olduğunu söyledi.

Prensip olarak, Kürdler arası her diyaloga sıcak baktıklarını ve pozitif yönden değerlendirmeye çalıştıklarını belirten PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Kürdlerin birbirleriyle kavga etmek, bir birlerine düşmanlık yapmak yerine diyalog içinde olmalarını tartışmasız olarak destekleyeceklerini söyledi.

HDP ziyaretini ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (KBY) siyasi partilerle temaslarının ulusal birlik açısından çok abartılı beklentilere girilmemesi gerektiğini ifade eden Özçelik, “2013 yılında neredeyse ‘Ulusal Kongre’ kurulacak derken, bir anda neredeyse böylesi bir çalışma yokmuş gibi olumsuz bir tablo ortaya çıktı” dedi.

HDP ve eksenindeki partilerin “taktik” söylemini eleştiren PAK Genel Başkanı Özçelik, artık neyin gerçekten de taktik, neyin  stratejik olduğunu kestiremez hale geldiklerini söyledi.

“HDP ulusal birlik içinde davranacağını nasıl kanıtlayacak?”

Görüşme öncesi ve sonrasında Demirtaş’ın dile getirmiş olduğu noktaların gerçekleşmesi ve ikna edici bir sonucun yakalanabilmesi için öncelikle bazı soruların cevaplanması gerektiğini söyleyen Özçelik, şöyle devam etti:

“KBY’de yapılan görüşmelerin amacının daha iyi kavranması ve gerçekten de samimi, kalıcı bir ulusal birliğe yol açıp açmayacağının görülebilmesi için, HDP “Türkiye” partisi mi yoksa Kürd, Kürdistani bir parti mi, temel prensip olarak hala “Demokratik Cumhuriyet, Demokratik Ulus, Ortak Vatan, Ortak Bayrak” anlayışını savunuyor mu? “Ulus devlet devri kapanmıştır” deyip Kürdlerin ulusal, Kürdistan’ın ülkesel varlığını esas alan, Kürdistan’a siyasi statüye evet diyen bir siyasal duruşa evet diyor mu? HDP, Rojava Kürdistanı’nda PYD, ENKS ve tüm Kürd partileri arasında askeri, siyasi, ekonomik bir ortak yönetimden yana mıdır? Böylesi bir yönetimin oluşması için PYD’yi nasıl ikna edeceğine dair bir planı var mıdır? Bugüne kadar hiçbir Kürd partisine 3 yıl süren ve başarısızlığa uğrayan “Çözüm Süreci” konusunda hiçbir bilgi vermeyen, Türkiye’ye karşı ortak bir program çerçevesinde tüm Kürd partilerinin birlikte muhatap olacakları gerçek bir Çözüm Süreci için hiç bir adım atmayan HDP, bundan böyle “ulusal birlik” içinde davranacağını nasıl ispatlayacaktır? HDP bir siyasi parti olarak, bütün bu süreçlerin karar verici, insiyatif sahibi bir aktörü olabileceğini söyleyebilir mi? Öncelikle bu gibi soruların cevabının verilmesi gerekiyor.”

“Ulusal birlik kavramının içi boşaltılmamalı”

Ulusal birlik, işbirliği ve ittifakların, içi boşaltılan kavramlara dönüştürülmemesi gerektiğini ve taktiklere kurban edilmemesi gerektiğini belirten PAK Genel Başkanı Özçelik, şöyle devam etti:

“Ama her şeye rağmen, bugüne kadarki olumsuz tecrübelerin yarattığı kaygı ve kuşkulara da teslim olmamak anlamında, biz bu aşamada bu ziyaretin Kürdler arası yeni bir ilişkiye zemin hazırlaması temennisinde bulunuyoruz. Görüşmeler sonrası yapılan açıklamalar aslında mevcut realiteyi yansıtmamakla beraber, hep bardağın dolu tarafından bakmak isteriz.

Bu aşamada, Kürdler arası ilişkilerin geliştirilmesi ve giderek kalıcı işbirliği ve ittifakların sağlanması için temennilerde bulunabiliriz. PAK olarak bu yönde ulusal demokratik prensipler temelinde atılacak her adıma hazır olduğumuzu da belirtmek istiyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.