Tuzhurmatu.'Vahşet, soykırım niteliğinde, Lahey’e gideceğiz’

Tuzhurmatu.'Vahşet, soykırım niteliğinde, Lahey’e gideceğiz’

Irak Parlamentosu KYB Parlamenteri Muhammed Hacı Osman’dan Kerkük ve Tuzhurmatu’yla ilgili çarpıcı açıklamalar geldi. Osman, durumun artık patlamanın eşiğine geldiğin, yapılanların soykırım niteliği taşıdığını ve Lahey’e gidileceğini söyledi.

A+A-

Yaptığı Irak Parlamentosu’nun Kerkük Ofisi’nden yaptığı basın toplantısında Irak Parlamentosu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Parlamenteri Muhammed Hacı Osman, Kerkük ve Tuzhurmatu'nun durumuyla ilgili uyarıda bulunarak, “Durum artık kabul edilemez bir boyuta ulaştı. Güvenliğin ortak bir güç tarafından sağlanmaması haline Uluslararası Ceza Mahkemesi, BM ve Avrupa Birliği'ne gideceğiz” dedi.

Bölgede güvenliğin ortak ve güvenilir bir güç tarafından sağlanması gerektiğini belirten Osman şunları söyledi:

“16 Ekim olaylarından sonra Kerkük'ün yanı sıra Tuzhurmatu, Dakuk, Dubz ilçelerinde tehlikeli ve kötü bir durum gelişti. Hak ihlalleri ve tecavüzler insanlık değerlerini ayaklar altına alacak boyuta ulaştı. Burada yaşananlar açık bir şekilde Irak Anayasası ve insan haklarının ihlalidir. Yapılanlar Kürt milletine karşı bir soykırım niteliğindedir.”

 

“İşlenen bütün suçların ve yapılan bütün ihlallerin Heşdi Şabi adındaki bazı silahlı gruplar tarafından gerçekleştirildiği, belgelerle ispatlanmış durumda. Anayasayı ihal edenler hakkında Federal Mahkeme, Anayasa Mahkemesi ve Lahey'de şikayetçi olacağız.”

 

Muhammed Hacı Osman yapılan ihlallerle ilgili şunları sıralardı:

 

-Kerkük ve Tuzhurmatu'da ve kontrol noktalarında Kürtlere karşı aşağılayıcı davranışlar yapılıyor.

 

-Onlarca Kürt memur yasadışı bir şekilde görevden uzaklaştırıldı.

 

-Iraklı güçler 500 dolayında eve el koydu

 

-Kerkük ve Tuzhurmatu'da 2 bin ev yağmalandı

 

-Kerkük ve Tuzhurmatu'da Kürtlere ait 250 ev kundaklandı

 

-Kerkük ve Tuzhurmatu'da Kürtlere ait 51 ev patlatılarak yerle bir edildi

 

-Kerkük'te Kürt vatandaşların kaçırılması devam ediyor

 

-Dün gece Tuzhurmatu'da bir ev daha patlatıldı

 

KYB'li parlamenter, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 

“Durum daha fazla karışıklığa gitmeden, güvenilir ortak bir güç, bölgenin güvenliği sağlayarak durumu normalleştirmeli. Bu Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Haydar Abadi'nin görevidir.

 

Bölgede evinden olanların geri dönmesi için altyapı çalışmaları yapılarak, can ve mal kaybı olanlara tazminat verilmeli. Aksi halde ihlallere ilişkin bütün belgeleri Uluslararası Ceza Mahkemesi (Lahey), Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve uluslararası insan hakları örgütlerine sunarak şikayette bulunacağız.”

 

“Uluslararası Barış Koruma Gücü'nün bölgede konuşlandırılmasını talep ediyoruz. 28 Kasım'da K1 Askeri Üssü'ne konuşlanan uluslararası koalisyona ait gücün hedeflerinden biri, bölgede uyuyan IŞİD hücrelerini takip etmek amacıyla ortak bir operasyon odası oluşturmaktır.”

 

Kerkük'te ihlaller devam ediyor

 

“16 Ekim'den sonra kafasına göre Kürt müdürleri görevden alanlar var. Bazı çevreler, bölgede öldürülen IŞİD'lilere ait mezarları peşmerge tarafından öldürülen sivil olarak göstererek iftiralarda bulunuyor. Halbuki söz konusu mezarlarda bulunanlar valilik, adli tıp kurumu ve ilgili makamların bilgisi dahilinde gömülen IŞİD'lilerdir.

 

140. madde kapsamında tazminat alarak kendi bölgelerine dönen Araplar yeniden geri getirilerek onlarla tarım sözleşmeleri yapılıyor. Bunlar kesinlikle kabul edilmez.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.