Türkiye yeniden AKPM denetiminde

Türkiye yeniden AKPM denetiminde

Bu karar aynı zamanda ilk kez bir Avrupa Konseyi üyesinin tekrar denetim sürecine alınması anlamına geliyor.

A+A-

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) salı günkü oturumunda Türkiye'yi yeniden siyasi ve hukuki denetim mekanizmasına dahil etme kararı aldı. Meclisin denetim grubu, karara gerekçe olarak Türkiye'deki 16 Nisan referandumunu ve ülkede devam eden olağanüstü hal durumunu gösterdi.

Türkiye ile ilgili oylama öncesinde hazırlanan "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" başlıklı rapor ve karar tasarısında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL altında alınan önlemler nedeniyle demokratik kurumların işleyişinin "ciddi anlamda" bozulduğu savunuluyor.

Türkiye raportörü Marianne Mikko cumhurbaşkanının yetkilerini genişleten anayasa değişikliğinin "temel ve ortak demokrasi anlayışıyla örtüşmediğini" belirtti. Mikko denetim sürecinin bir "cezalandırma" amacı gütmediğini, Türkiye ile diyaloğu güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın sözcüsü Daniel Holtgen, Twitter'dan yaptığı açıklamada Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne üyeliğinin devam edeceğini, ancak idam cezasına yer olmadığını söyledi. 

Kararın önemi

Salı günkü AKPM oturumunda karar 45'e karşı 113 oyla alındı. Avrupa Birliği şemsiyesinin dışında olan Avrupa Konseyi, 1949 yılında kuruluşundan bu yana üye ülkelerdeki demokratik değerler ve insan haklarının korunması için faaliyet gösteriyor.

Avrupa’da insan hakları destekleme kuruluşu Avrupa Konseyi’nin yürütme kolu olan AKPM’de 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor. 

Her ne kadar AB mekanizmalarının dışında çalışmalarına devam etse de, kurumun raporları, Türkiye gibi AB ile üyelik müzakereleri yürüten ülkeler için önem taşıyor.

Türkiye'nin AB ile üyelik müzakereleri çerçevesinde 2000'li yılların başında yerine getirdiği Kopenhag siyasi kriterleri doğrultusunda 2004 yılında denetim mekanizması sonlandırılmıştı.

Bu karar aynı zamanda ilk kez bir Avrupa Konseyi üyesinin tekrar denetim sürecine alınması anlamına geliyor.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri kararın ertesinde AB ile müzakerelerin askıya alınmasının çok daha yakın olduğunu belirtti. 

Bu kararla birlikte Türkiye, içinde Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna'nın bulunduğu demokrasi ligine gerilemiş oldu.
© Deutsche Welle Türkçe
 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.