Türk halkın AB'ye üyeliğine inancı yüzde 52'den 36'ya geriledi

Türk halkın AB'ye üyeliğine inancı yüzde 52'den 36'ya geriledi

Türk Halkın AB'ye üyeliğine inancı yüzde 52'den 36'ya geriledi

A+A-

Türkiye Avrupa eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK), 6’ncı 'Türk Halkının AB’ye Bakışı Araştırması'nı tamamladı. Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 64’ü Türkiye'nin AB’ye üye olacağına inanmıyor. Geçen yıl bu oran yüzde 48’di.

Milliyet'ten Arif Balkan'ın haberine göre, TAVAK Başkanı Prof. Dr.Faruk Şen, "Türkiye’ye ve Türklere karşı gelişen olumsuz algıyla Türk halkı AB’den soğuyor" dedi. Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı olmadığını belirtirken, üyelik önündeki en büyük sorunun ise İslamofobi olarak görülüyor.

TAVAK, ‘Türk Halkının AB’ye Bakışı Araştırması’nı geçtiğimiz gün açıkladı. 1 hafta boyunca aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in de bulunduğu 10 ilde yaşayan bin 198 kişiye AB soruldu. Araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 64’ü AB üyeliğine inanmıyor.

En büyük engel Almanya

2015 yılı araştırmasında ilk defa yüzde 43’lük bir kitle Avrupa Birliği’ne tam üye olacağımıza inandığı ortaya çıkmıştı ve o yıl ‘hayır olamaz’ diyenlerin oranı yüzde 48 olarak ölçülmüştü.

Araştırmaya göre, “Türkiye’nin AB’ye üyeliğinde en büyük engeli hangi ülke oluşturuyor?” sorusuna ise 2014 ve 2015’te olduğu gibi yüzde 56’lık bir kesim Almanya yanıtını verdi. Türk halkına göre, Türkiye’nin tam üyeliğine engel olarak gördüğü ikinci ülke ise yüzde 23’le Fransa oldu. Ankete katılanlar, AB üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski ve yeni Başbakanlar Ahmet Davutoğlu ile Binali Yıldırım’ın çalışmalarının yeterli olup olmadığı yönündeki soruya ise yüzde 38’lik bir kesim ‘Yeteri kadar çalışmıyor’ yanıtını verirken, ‘Elinden geleni yapıyor’ diyenler yüzde 15 olarak belirlendi.

Serbest dolaşım katkısı

Araştırmada saptanan bir diğer çarpıcı sonuç ise, AB üyeliğinin Türkiye’ye sağlayacağı katkılar konusunda. Ankete katılanların yüzde 66’sı, AB üyeliğinin en büyük katkısını ‘serbest dolaşım hakkı’ olarak görüyor. AB bütçesinden yararlanmayı ön plana çıkaranlar ise yüzde 14 olarak belirlenirken, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği’nde söz sahibi olma fikri ise yüzde 1’lik bir oranda kaldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.