Trump'tan örtülü 'NATO'dan ayrılırız' tehdidi

Trump'tan örtülü 'NATO'dan ayrılırız' tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesinin sonunda basın toplantısı düzenledi. Trump görüşmelerde ABD'nin çekilme tehdidi savurduğu iddiasını yalanlasa da, "NATO'dan Kongre onayı almadan çekilebileceğimi sanıyorum Ama buna gerek yok" dedi.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, savunma harcamalarına dair tartışmayla gündemi belirlediği NATO zirvesinin kapanışında konuştu. Trump, ittifak üyelerinin savunma harcamalarını artırması hedefini kabul ettiğini açıklasa da, ABD’nin NATO’dan çekilme ihtimalini gündeme getirmekten geri durmadı. ABD Başkanı, çekilme tehdidinde bulunmadığını söyledi ancak “NATO’dan Kongre onayı almadan çekilebileceğimi sanıyorum” dedi; “Ama buna gerek yok” diye ekledi.

‘ÇOK SERT KONUŞTUM’

Trump, zirvedeki görüşmelerde NATO’dan çıkma tehdidinde bulunup bulunmadığı sorusu üzerine ‘ittifakın harcamalarının yüzde 90’ını ABD’nin karşıladığını ve bundan son derece mutsuz olduğunu liderlere söylediğini’ belirtti. Tekrar aynı sorunun sorulması üzerine de, diğer liderlere ‘daha önce hiç olmadığı kadar sert konuştuğunu’ dile getirdi. “Diğer ülkeler katkı vermezse memnun olmayız. ABD’ye adil davranılmıyordu ama bu değişti. NATO’ya inanıyorum” diye ekledi. ABD Başkanı, ”İki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var. ABD’nin NATO’ya bağlılığı çok güçlü” vurgusu yaptı.

Trump, zirveden önce ABD’nin NATO’ya çok fazla maddi katkıda bulunduğu görüşünü savunmuş, Almanya’nın NATO üyesi olarak Rusya ile enerji anlaşmalarını da sorgulamıştı. Bugünkü basın toplantısında da, “ABD NATO’ya çok fazla katkıda bulunuyor; NATO Avrupa’ya ABD’den çok daha fazla yardımcı oluyor” diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.