Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı!

Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı!

ABD Başkanı Donald Trump Kudüs'ü İsrail'in resmi başkenti olarak tanıdı ve Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınacağını açıkladı.

A+A-

Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması, Trump'ın seçim kampanyasındaki önde gelen vaatlerden biriydi.

 

Donald Trump yaptığı açıklamada, bu adımı "gecikmiş bir karar" olarak nitelendirdi ve "Sorunlarımızı başarısız olmuş stratejileri yineleyerek aşamayız" dedi.Trump’ın açıklamaları şöyle:

"Kudüs sadece üç büyük dinin kalbi değildir. Ben, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmenin zamanının geldiği konusunda kararlıyım. Bu, gerçekliğin kabul edilmesinden başka bir şey değil. Bu, daha önceden yapılmalıydı.Dışişleri Bakanlığı'na, ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma konusunda hazırlık yapması talimatını veriyorum. Bu karar, nihai barışa olan bağlılığımızın ihlal edilmesi anlamına gelmiyor."

 

HAMAS: ABD cehennemin kapılarını açtı!

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü resmi olarak tanımasının ardından Hamas’tan yapılan açıklamada, kararın “cehennemin kapılarını açtığı” belirtildi. Hamas, kararla ilgili olarak 8 Aralık’ta eylem çağrısında bulundu.

 

Independent’ta yer alan habere göre, Hamas sözcüsünün yaptığı açıklamada, “Gençliğin ve Filistinlilerin Batı Şeria’daki direnişi, ABD’nin Kudüs’e zarar veren kararına karşı mümkün olan her şekilde cevap vermelidir” dendi.

 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kararı ‘tarihi bir dönemeç’ olarak niteleyip diğer ülkeleri ABD’yi izlemeye çağırdı. Netanyahu, Filistin meselesine bulunacak bir çözümde de Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD'nin başkent kararına ilişkin açıklama yaptı. Açıklaması şöyle:

"Uzun yılardan beri ABD rol oynuyordu. Bu İsrailin mükafatlandırılmasıdır. Bu aşırı örgütlere yardım edecektir. Bunlar bir dini savaş çıkarmak için bir bahane arıyorlar. Uluslaraası düzeyde hiç bitmeyen savaşlara yol açacaktır."

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Kudüs kararıyla ilgili açıklamada bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "iki devletli çözüme bir alternatif yok" dedi. Guterres, "bir B planımız yok" diye konuştu. Gelen açıklamada ayrıca "Kudüs, BMGK ve BM Genel Kurul kararları temel alınarak, iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yoluyla en son çözülmesi gereken bir konudur" ifadeleri kullanıldı.

 

İran’dan da kınama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında bu açıklamanın uluslararası kararları ihlal ettiği belirtildi. Ayrıca, İran’ın ABD’yi ciddi biçimde kınadığı da bildirildi.

 

 

Avrupa’dan ilk tepki ise Fransa’dan geldi. Karar karşı çıktıklarını dün de açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir’den yaptığı açıklamada, ‘Trump’ın tek taraflı kararının üzücü olduğunu, Fransa’nın desteğini almadığını’ söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.